Fierul și beneficiile sale pentru sănătate

publicat de Florin Mitrea
65 vizualizări
Alimente care conțin fier

Fierul este un mineral esențial pentru multe funcții ale corpului, în special pentru producerea de hemoglobină și mioglobină, care sunt proteine ce transportă oxigenul în sânge și, respectiv, în mușchi. Fierul susține, de asemenea, sistemul imunitar, funcția cognitivă, nivelul de energie și reglarea temperaturii corpului. Iată câteva dintre beneficiile fierului pentru sănătate sunt:

  • Prevenirea și tratarea anemiei: deficitul de fier este cea mai frecventă cauză a anemiei, o afecțiune în care sângele are un număr scăzut de globule roșii sănătoase. Anemia poate provoca oboseală, slăbiciune, piele palidă, dificultăți de respirație și susceptibilitate crescută la infecții. Suplimentele cu fier pot ajuta la restabilirea nivelurilor normale de fier și la tratarea anemiei cauzată de deficitul de fier;

  • Susținerea unei sarcini sănătoase: femeile însărcinate au nevoie de mai mult fier decât de obicei pentru a sprijini creșterea și dezvoltarea fătului și a placentei, precum și pentru a le crește volumul sanguin. Deficitul de fier în timpul sarcinii poate crește riscul de naștere prematură, greutate mică la naștere și mortalitate infantilă. Suplimentele cu fier pot ajuta la prevenirea și tratarea anemiei cu deficit de fier la femeile însărcinate și pot îmbunătăți rezultatele sarcinii;

  • Îmbunătățirea funcției cognitive: fierul este implicat în sinteza neurotransmițătorilor, cum sunt dopamina, serotonina și norepinefrina, care sunt importanți pentru starea de spirit, memorie, învățare și atenție. Deficitul de fier poate afecta funcția cognitivă și poate provoca simptome precum reducerea concentrării, IQ redus și întârzieri în dezvoltare la copii. Suplimentele cu fier pot îmbunătăți performanța cognitivă și sănătatea mintală la persoanele cu niveluri scăzute de fier;

  • Creșterea nivelului de energie și a performanței atletice: fierul ajută la furnizarea de oxigen către celule și țesuturi, care este esențial pentru producerea de energie și metabolism. Deficiența de fier poate reduce rezistența fizică, forța și capacitatea aerobă și poate crește riscul de leziuni și inflamații musculare. Suplimentele cu fier pot crește nivelul de energie, performanța la efort și recuperarea la persoanele cu deficit de fier sau anemie;

  • Întărirea sistemului imunitar: fierul joacă un rol în dezvoltarea și funcționarea celulelor imunitare, cum sunt limfocitele, macrofagele și neutrofilele, care ajută la combaterea infecțiilor și a bolilor. Deficitul de fier poate afecta sistemul imunitar și poate crește susceptibilitatea la infecții, cum ar fi infecțiile tractului respirator, infecțiile tractului urinar și infecțiile gastro-intestinale. Suplimentele cu fier pot îmbunătăți funcția imunitară și rezistența la infecții la persoanele cu niveluri scăzute de fier.

Alimente bogate în fier și alte surse

Fierul se găsește în diverse alimente, cum sunt carnea, peștele, ouăle, produsele lactate, fasolea, lintea, nucile, semințele, cerealele integrale și legumele cu frunze verzi. Cantitatea de fier absorbită din alimente depinde de mai mulți factori, cum ar fi tipul de fier (heminic sau non-heminic), prezența altor nutriment (cum ar fi vitamina C, calciul) și nivelul de fier din corp. 

Suplimentele cu fier sunt disponibile în diferite forme, cum ar fi sulfatul feros, gluconatul feros, citratul feric și sulfatul feric. Doza și durata administrării de suplimente depind de severitatea deficienței de fier, de cauza deficienței de fier și de răspunsul individului la tratament. Suplimentele cu fier trebuie luate sub îndrumarea unui medic, deoarece prea mult fier poate provoca reacții adverse, cum ar fi greață, vărsături, constipație, diaree, dureri abdominale și scaune închise la culoare. Excesul de fier se poate acumula și în organe, cum sunt ficatul, inima și pancreasul, și poate provoca leziuni și complicații, cum sunt ciroza hepatică, diabetul și insuficiența cardiacă. Supradozajul de fier poate fi fatal, în special la copii.

De cât de mult fier avem nevoie zilnic?

Cantitatea de fier de care avem nevoie în fiecare zi depinde de mai mulți factori, cum ar fi vârsta, sexul, sarcina și regimul alimentar. Potrivit Biroului pentru Suplimente Alimentare din Statele Unite,  cantitățile medii zilnice recomandate de fier pentru diferite grupuri sunt următoarele (în miligrame (mg)):

  • bebeluși până la 6 luni: 0,27 mg;
  • copii de 7-12 luni: 11 mg;
  • copii de 1-3 ani: 7 mg;
  • copii de 4-8 ani: 10 mg;
  • copii de 9-13 ani: 8 mg;
  • băieți de 14-18 ani: 11 mg;
  • fete de 14-18 ani: 15 mg;
  • bărbați de 19-50 ani: 8 mg;
  • femei de 19-50 ani: 18 mg;
  • adulți de peste 50 de ani: 8 mg;
  • femei însărcinate: 27 mg;
  • femei care alăptează: 9 mg.

Cu toate acestea, aceste cantități pot varia în funcție de starea generală de sănătate, de afecțiunile medicale și de alți factori. De exemplu, persoanele care urmează o dietă vegetariană sau vegană pot avea nevoie de aproape de două ori mai mult fier decât cele enumerate mai sus, deoarece fierul din surse vegetale (fier non-heminic) este mai puțin absorbit la nivelul intestinului decât fierul din surse animale (fier heminic). În mod similar, persoanele care au anemie prin deficit de fier, sângerări menstruale abundente sau tulburări gastro-intestinale pot avea nevoie de mai mult fier decât o persoană obișnuită.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii