Anghinarea și beneficiile sale pentru sănătate

publicat de Florin Mitrea
36 vizualizări
Pasăre colibri pe o floare de anghinare

Anghinarea (Cynara cardunculus) își are originile în regiunea mediteraneană și este utilizată de secole pentru proprietățile sale medicinale. Potențialele sale efecte benefice includ scăderea nivelului glucozei sanguine, îmbunătățirea digestiei, a ritmului cardiac și a funcțiilor ficatului.

Planta este bogată în fibre, antioxidanți și alte nutrimente care pot îmbunătăți numeroase aspecte ale sănătății omului. Fiecare ceașcă (170 de grame) de anghinare conține: 90 de calorii, 20 g de zaharuri, 10 g de fibre, 5 g de proteine, 0,6 grame de grăsimi, acid folic (34% din doza zilnică recomandată), cupru (21% din doza zilnică recomandată), magneziu (15% din doza zilnică recomandată), vitamina C (12% din doza zilnică recomandată), niacină (10% din doza zilnică recomandată, riboflavină (10% din doza zilnică recomandată), potasiu (9% din doza zilnică recomandată), fosfor (9% din doza zilnică recomandată), vitamina B6 (7% din doza zilnică recomandată).

Așadar, anghinarea conține puține grăsimi, dar este bogată în fibre, vitamine (acid folic și vitamina C), minerale (magneziu, potasiu, fosfor) și antioxidanți.

Iată câteva beneficii pe care anghinarea le aduce pentru sănătate.

Poate îmbunătăți nivelul colesterolului

Extractul de frunze de anghinare poate avea efecte pozitive asupra nivelului colesterolului, prin reducerea colesterolului total și a colesterolului LDL (colesterolul „rău”). De asemenea, reduce nivelul de trigliceride.

Anghinarea afectează colesterolul pe mai multe căi. Mai întâi, plantă conține luteolină, care este un antioxidant puternic ce previne formarea colesterolului. În al doilea rând, extractul de frunze de anghinare încurajează organismul să proceseze mai bine colesterolul, ceea ce duce la scăderea nivelului total al acestuia.

Poate ajuta la reglarea tensiunii arteriale

Anghinarea poate ajuta oamenii cu tensiunea arterială crescută, prin reducerea semnificativă a tensiunii sistolice și tensiunii diastolice. Nu este clar cum se realizează acest lucru, însă studiile au arătat că extractul de anghinare  stimulează enzima eNOS, care joacă un rol important în lărgirea vaselor sanguine.

În plus, anghinarea este o sursă bună de potasiu, mineral care ajută la reglarea tensiunii arteriale.

Poate îmbunătăți sănătatea ficatului

Extractul de frunze de anghinare poate proteja ficatul și poate stimula refacerea țesutului hepatic. De asemenea, crește producția de bilă, care ajută la îndepărtarea toxinelor din ficat.

Potrivit unui studiu, extractul de anghinare a redus inflamarea și moartea celulelor hepatice la șoarecii cu boala ficatului gras non-alcoolic. Studiile efectuate pe oameni au arătat și ele rezultate promițătoare.

Alte evaluări au indicat că suplimentele cu anghinare pot reduce nivelul enzimelor hepatice. Nivelul crescut al acestor enzime reprezintă adesea un indiciu al inflamării și vătămării ficatului.

Poate îmbunătăți sănătatea digestiei

Anghinarea este o sursă excelentă de fibre, fapt care ajută la menținerea sănătății sistemului digestiv prin promovarea bacteriilor intestinale bune și la reducerea riscului de cancer intestinal, constipație și diaree.

Anghinarea conține inulină, un tip de fibră care acționează ca un prebiotic. Potrivit unui studiu din 2010, consumul a 10 g de inulină derivată din anghinare a dus la îmbunătățirea compoziției florei intestinale după trei săptămâni.

Alte studii mai vechi au arătat că extractul de anghinare poate ameliora unele simptome ale indigestiei, cum sunt balonarea, greața și arsurile la stomac.

Poate ameliora simptomele sindromului intestinului iritabil

Sindromul intestinului iritabil (SII) este o boală care afectează sistemul digestiv și poate provoca dureri stomacale, crampe, diaree, balonare, constipație și flatulență. Extractul de anghinare poate ameliora aceste simptome pe mai multe căi.

Potrivit unui studiu mai vechi efectuat pe animale, anumiți compuși din anghinare ar putea avea proprietăți antispasmodice, ceea ce înseamnă că ar putea stopa spasmele musculare frecvente în cazul SII. Un alt studiu din 2010 a arătat că prebioticele din anghinare pot îmbunătăți sănătatea intestinului prin stimularea florei intestinale benefice.

Poate ajuta la scăderea nivelului glucozei sanguine

Un studiu efectuat pe animale a arătat că anumite substanțe din anghinare pot reduce nivelul glucozei din sânge și pot îmbunătăți nivelurile de colesterol și trigliceride la șobolani, toate acestea datorită efectelor antioxidante.

Mai mult, o evaluarea a mai multor studii a ajuns la concluzia că anghinarea și suplimentele cu anghinare pot reduce semnificativ nivelul de zahăr din sânge a jeun (pe nemâncate) la oameni.

Poate avea efecte anticancerigene

Studiile pe animale au arătat că extractul de anghinare împiedică dezvoltarea celulelor canceroase. Anumiți antioxidanți din anghinare, cum sunt rutina, quercentina, silimarina și acidul galic, ar putea fi responsabili de aceste efecte anticancerigene.

Totuși, în ciuda acestor rezultate promițătoare, nu există studii efectuate pe oameni.

Pe scurt

Anghinarea este săracă în grăsimi, bogată în fibre, vitamine (acid folic, vitamina C) și minerale (fosfor, magneziu, potasiu). De asemenea, este bogată în antioxidanți.

Extractul de anghinare poate avea efecte benefice asupra sănătății:

  • poate reduce nivelurile de trigliceride, colesterol total și colesterol LDL (colesterol „rău”), ceea ce este benefic pentru sănătatea inimii;
  • poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale;
  • poate reduce inflamațiile la nivelul ficatului și poate proteja țesutul hepatic de vătămări;
  • poate menține sănătatea digestiei prin promovarea florei intestinale benefice și poate ameliora simptomele indigestiei;
  • poate ajuta la tratarea simptomelor sindromului intestinului iritabil prin reducerea spasmelor musculare și menținerea echilibrului florei intestinale;
  • poate reduce nivelul glucozei din sânge;
  • poate împiedica dezvoltarea celulelor canceroase.

Sursa: Healthline

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii