Verificarea teoriei relativității cu ajutorul quasarilor

publicat de Florin Mitrea
80 vizualizări
Quasar (ilustrație)

În teoria sa a relativității, Albert Einstein a explicat modul în care legile fizicii diferă față de realitatea de zi cu zi atunci când luăm în considerare viteze extreme sau forțe gravitaționale imense. Una dintre predicțiile teoriei este dilatarea timpului: dacă un obiect se deplasează foarte repede față de noi, acțiunile sale par a se desfășura cu încetinitorul.

Astronomii cred că universul se află în expansiune, ceea ce înseamnă că galaxiile îndepărtate se îndepărtează de noi cu viteze mari. Drept urmare, ne așteptăm ca în cazul acestor galaxii să observăm dilatarea timpului. Chiar dacă galaxiile foarte îndepărtate sunt greu de observat cu telescopul, le putem studia cu ajutorul quasarilor. Quasarii sunt obiecte extrem de strălucitoare din centrele unor galaxii, produse de căderea materiei în gaura neagră supermasivă din centru.

Dilatarea timpului a fost detectată și în cazul altor obiecte cosmice, însă nu a mai fost observată în studiile anterioare privind quasarii. Această discrepanță a determinat oamenii de știință să creadă că ar putea exista ceva greșit în înțelegerea noastră privind quasarii sau structura universului.

Totuși, se pare că aceste bănuieli au fost premature. Un studiu recent a analizat 190 de quasari care au fost observați timp de 20 de ani și a detectat fenomenul de dilatare a timpului.

Deși dilatarea timpului și alte predicții ale teoriei relativității ar putea părea bizare, studii precum acesta întăresc ideea că Einstein a avut dreptate în privința legilor fundamentale ale fizicii. Cu toate acestea, verificarea acestor predicții este importantă: studiile viitoare ar putea arăta că relativitatea este doar o parte a unui puzzle mai larg.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii