O altă predicție a lui Einstein a fost dovedită

publicat de Florin Mitrea
7 vizualizări
O altă predicție a lui Einstein a fost dovedită

Astronomii au observat materia plonjând în gura unei găuri negre cu viteza luminii, fapt care dovedește o predicție a lui Einstein.

În anul 1915, teorie relativității generale a lui Einstein prezicea că, odată ce materia se apropie suficient de mult de o gaură neagră, forța imensă a atracției gravitaționale ar trebui să o determine să abandoneze orbita circulară și să cadă direct în gaura neagră.

Observațiile cu raze X efectuate cu ajutorul telescoapelor spațiale NuSTAR și NICER ale NASA au confirmat existența așa-numitei „regiuni de plonjare”. Descoperirea, făcută de Departamentul de Fizică de la Universitatea Oxford, ar putea dezvălui câteva mistere fundamentale despre găurile negre și natura spațiu-timpului.

„Aceasta este prima privire asupra modului în care plasma, îndepărtată de la periferia unei stele, suferă o cădere finală în centrul unei găuri negre, un proces care are loc într-un sistem situat la circa 10.000 ani-lumină față de noi. Ceea ce este cu adevărat interesant este faptul că în galaxie există numeroase găuri negre, iar acum avem la dispoziție o tehnică puternică pentru a studia cele mai puternice câmpuri gravitaționale.” – Andrew Mummery, fizician la Universitatea Oxford și autor principal al studiului

Găurile negre se formează în urma colapsului stelelor masive și se măresc prin înghițirea de gaz, praf, stele și alte găuri negre. Acești monștri cosmici exercită o atracție gravitațional atât de puternică, încât nimic nu scapă, nici măcar lumina.

Predicție a lui Einstein confirmată observațional

Însă aceasta nu înseamnă că găurile negre nu pot fi văzute. Găurile negre active sunt înconjurate de un disc de acreție – mase imense de materie extrasă din norii de gaze și stele și încălzite la temperaturi ridicate de către forțele de frecare, în timp ce se prăbușesc în gura găurii negre.

Prin îndreptarea celor două telescoape spațial spre gaura neagră denumită MAXI J1820+070, localizată într-un sistem binar situat la o depărtare de circa 10.000 de ani-lumină, cercetătorii au detectat raze X emise de materia fierbinte din discul de acreție. Introducând noile informații în modelele computerizate, oamenii de știință au descoperit lumina provenită din regiunea de plonjare, confirmând astfel existența acesteia.

Prin colectarea și studierea luminii de la aceste cascade cosmice, cercetătorii pot obține informații fără precedent despre condițiile extreme din jurul unei găuri negre. Regiunile de plonjare se află chiar în vecinătatea orizontului evenimentelor găurii negre – punctul fără întoarcere, unde gravitația este atât de puternică încât nici lumina nu poate scăpa.

Sursa: Live Science

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii