Dacă materia întunecată este invizibilă, cum de o putem detecta?

publicat de Florin Mitrea
33 vizualizări
Materia întunecată - roiul de galaxii El Gordo

Este adevărat că nu putem vedea materia întunecată în mod direct. Culoarea albastră din imaginea de mai sus a roiului de galaxii El Gordo a fost adăugată artificial pentru a arăta unde este localizată materia întunecată în cadrul acestui roi de galaxii.

O tehnică de colorare similară este utilizată și în cazul imaginilor compozite realizate de telescoapele cu raze X, unde radio sau radiații infraroșii. Deoarece ochiul uman nu poarte percepe aceste lungimi de undă ale luminii, astronomii preiau datele la diferite lungimi de undă și le combină într-o singură imagine, utilizând diferite culori pentru a arăta locul unde se află materia invizibilă.

Pentru a colora localizarea materiei întunecate, astronomii au căutat materia vizibilă (ca de exemplu, galaxiile îndepărtate) din spatele roiului de galaxii El Gordo. Materia întunecată nici nu absoarbe, nici nu emite lumină, motiv pentru care este și numită „întunecată”. Dar deoarece are masă, ea interacționează cu materia normală, inclusiv cu fotonii (lumina), prin intermediul gravitației. Aceasta produce un efect denumit lentilă gravitațională, care apare atunci când lumina de la un obiect aflat în fundalul îndepărtat al unei imagini apare distorsionată – poate apărea împrăștiată, curbată, mărită sau chiar dublată. Pe baza imaginii pe care o văd, astronomii pot calcula cantitatea și distribuția masei care creează distorsiunea.

„În astronomie și cosmologie, materia întunecată este în prezent un tip necunoscut de materie despre care se consideră că ar conține o mare parte din masa totală a universului. Ea nu emite și nici nu absoarbe lumina sau radiațiile electromagnetice sau de altă natură, și deci nu poate fi observată direct cu telescoapele.” – Wikipedia

În cazul roiului de galaxii El Gordo, astronomii au măsurat masa materiei galactice obișnuite utilizând datele provenite de la mai multe observații. Acestea au inclus lumina vizibilă și infraroșie, care dezvăluie masa stelelor și a prafului cosmic, precum și razele X, care arată masa gazului fierbinte din roiul de galaxii.

Apoi, cercetătorii au observat modul în care lumina emisă de galaxiile din spatele roiului El Gordo este distorsionată și au calculat masa necesară pentru a produce această distorsiune. Diferența dintre masa totală necesară și masa observată arată unde se află materia întunecată în interiorul roiului de galaxii, precum și locul unde aceasta este mai concentrată sau mai difuză. Rezultatul este o hartă a materiei întunecate, care a fost colorată artificial (cu albastru, în acest caz) și suprapusă cu o imagine în lumină vizibilă, pentru a arăta unde este localizată materia întunecată.

Sursa: Astronomy.com

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii