Cum exploziile de raze gama generează radiații?

publicat de Florin Mitrea
25 vizualizări
Exploziile de raze gama

Exploziile de raze gama sunt izbucniri enorme de radiații gama care generează, în doar câteva secunde, mai multă energie decât Soarele ar produce în zece miliare de ani. De la descoperirea sa accidentală în anul 1967, acest fenomen trecător este unul dintre cele mai mari mistere ale astrofizicii.

„În ciuda faptului că au fost studiate de peste 50 de ani, mecanismele prin care exploziile de raze gama produc lumină sunt încă necunoscute, o mare enigmă a astrofizicii”, spune Jon Hakkila, autorul principal al studiului. „Înțelegerea exploziilor de raze gama ne ajută să dezlegăm cele mai rapide și mai puternice mecanisme producătoare de lumină care există în natură. Exploziile de raze gama sunt atât de strălucitoare, încât ele pot fi văzute în tot universul și, deoarece lumina călătorește cu o viteză finită, ne permit să vedem înapoi în cele mai vechi timpuri în care au existat stele.”

Motivele pentru care acest mister rămâne încă nedezlegat este incapacitatea modelelor teoretice de a furniza explicații consecvente ale caracteristicilor exploziilor de raze gama și pentru comportamentul lor pe curba luminii. În astronomie, așa se numește graficul dependenței de timp a intensității luminii unui obiect ceresc. Noul studiu poate oferi informații importante despre procesele fizice care se află în spatele diferitelor evenimente cosmice și poate ajuta la formarea ideilor teoretice despre natura lor.

Cu toate acestea, acest proces este împiedicat de faptul că nu există două curbe de lumină identice ale exploziilor de raze gama, iar durata radiației poate varia de la milisecunde la zeci de minute, sub forma unei serii de impulsuri energetice.

O explozie de raze gamma (ilustrație)

Ce sunt exploziile de raze gama?

Descoperite în anii 1960 de sateliții militari americani care căutau teste nucleare ascunse, exploziile de raze gama sunt explozii [...]

Impulsurile sunt unitățile de bază ale măsurării emisiilor de la exploziile de raze gama. Ele indică timpul în care explozia începe și se termină. În acest timp pot exista variații ale strălucirii, care, uneori, pot apărea la intervale foarte scurte de timp.

Este foarte dificil de înțeles cum se întâmplă acest lucru, deoarece timpul se deplasează doar într-o singură direcție. Mecanismul care generează lumină în timpul exploziei de raze gama produce, cumva, un tipar de strălucire și apoi generează același tipar în sens invers. De aceea aceste evenimente sunt unice. Se crede că radiațiile gama apar sub formă de jeturi relativiste din nou-formatele găuri negre.

„Potrivit acestor modele, nucleul unei stele masive aflate pe moarte intră în colaps pentru a forma o gaură neagră, iar materia care cade în aceasta este dezintegrată și redirecționată înspre exterior sub forma a două fascicule opuse sau jeturi”, spune Hakkila. „Materia din jetul îndreptat înspre noi este ejectată cu o viteză apropiată de viteza luminii. Deoarece explozia de raze gama are o viață relativ scurtă, s-a presupus că jetul rămâne orientat înspre noi pe toată durata evenimentului. Însă caracteristicile pulsului inversat în timp sunt foarte greu de explicat dacă provin din interiorul unui jet care nu se mișcă.”

Pentru a rezolva această problemă, oamenii de știință au sugerat că jetul se mișcă în continuare în timpul impulsului. Adică o parte din timp nu este îndreptat direct către noi. Și asta înseamnă că sursa sa, oricare ar fi ea, trebuie să se rotească foarte repede.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii