Vega, steaua polară din trecut și din viitor

publicat de Florin Mitrea
528 vizualizări
Steaua Vega

Vega este o stea strălucitoare localizată la 25 de ani-lumină față de Pământ și vizibilă vara din emisfera nordică. Steaua face parte din Constelația Lira, iar împreună cu stelele Deneb și Altair, formează un asterism cunoscut sub denumirea de Triunghiul de Vară.

Vega are o vârstă de doar aproximativ 450 de milioane de ani, ceea ce o face o stea tânără comparativ cu soarele nostru (care are vârsta de 4,6 miliarde de ani). Studierea acestei stele ajută astronomii să înțeleagă primele stadii de formare a unui sistem solar.

Deoarece axa Pământului oscilează, percepția noastră despre steaua nordului se modifică treptat pe parcursul unui ciclu de 26.000 de ani. Vega a fost Steaua Nordului în urmă cu câteva mii de ani și își va recăpăta acest statut peste circa 12.000 de ani.

Localizarea Stelei Vega

Vega se află aproape deasupra capului în nopțile din mijlocul verii din emisfera nordică. Ea se ascunde sub orizont doar șapte ore pe zi și poate fi observată în orice noapte din an.

Mai spre sud, Vega apune pentru mai mult timp, însă în Alaska, nordul Canadei și în cea mai mare parte a Europei, ea este vizibilă tot timpul (nu apune niciodată).

Localizarea stelei este: ascensie dreapta: 18h 36m 56.3s; declinație: 38 grade 47 minute 01 secunde.

Primele observații

Deoarece Vega este atât de strălucitoare (are o magnitudine aparentă de 0,03), ea apare des în culturile antice, de la chinezi și polinezieni până la hinduși. Numele de Vega provine de la cuvântul arab „waqi”, care înseamnă „cădere” sau „picaj”. Denumirea vine din vremurile în care oamenii vedeau Constelația Lira ca pe un vultur în picaj.

Denumirea Stelei Vega, dar și a altor obiecte astronomice, onorează importanța tradițională de astronomiei pentru Islam. Urmărirea stelelor permitea credincioșilor să găsească orașul-sfânt Mecca și să marcheze perioadele de rugăciune și sărbătoare. Așadar, numeroase stele și constelații au denumiri arabe, ca de exemplu Altair, Deneb, Vega și Rigel.

În vremurile moderne, Vega a fost prima stea fotografiată, cu excepția Soarelui. Astronomii au realizat prima fotografie prin daghereotipie, la Harvard College Observatory, în iulie 1850.

Vega în ultimii ani

Observațiile telescopice din 2006 au dezvăluit că Vega se rotește atât de repede încât polii săi sunt cu câteva mii de grade mai fierbinți decât ecuatorul. Steaua, care efectuează o rotație completă în 12,5 ore, se află la 90% din viteza de rotație critică (viteza la care ea s-ar dezintegra).

La începutul anului 2013, astronomii au anunțat că au descoperit o centură de asteroizi în jurul Stelei Vega, ceea ce sugerează posibilitatea existenței unor planete. Această centură de asteroizi ar fi formată din două regiuni: o regiune exterioară, cu asteroizi de gheață, și o regiune interioară, mai apropiată de stea, formată din roci spațiale mai calde.

Oamenii de știință studiază stelele strălucitoare precum Vega cu ajutorul misiunii TESS (Transiting Exoplanet Survey Stellite) a NASA, lansată în anul 2018.

Sursa: Space.com

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii