Tot ce trebuie să știm despre solstițiul de iarnă

publicat de Florin Mitrea
121 vizualizări
Imagine din satelit a Pământului în timpul solstițiilor și echinocțiilor

Solstițiul din decembrie marchează cel mai sudic punct al Soarelui pe cerul din anul respectiv. Solstițiul de iarnă (în emisfera nordică) va cădea în acest an în ziua de miercuri, 21 decembrie, la ora 21:48 UTC.

Pentru locuitorii emisferei nordice, solstițiul din decembrie marchează cea mai lungă noapte și cea mai scurtă zi a anului, iar pentru locuitorii emisferei sudice, el marchează cea mai lungă zi și cea mai scurtă noapte a anului. După solstițiu, Soarele va începe să se deplaseze către nord pe cer.

Ce este un solstițiu?

Primii oameni știau că deplasarea soarelui pe cer, durata zilei și localizarea răsăritului și apusului se modificau la intervale regule pe parcursul anului. Oamenii acelor perioade au construit monumente precum Stonehenge din Anglia și Machu Picchu din Peru pentru a urmări călătoria soarelui pe cer.

Însă astăzi, noi vedem solstițiul într-un mod diferit. Îl putem surprinde din spațiu și știm că este un eveniment astronomic datorat înclinării axei planetei noastre și mișcării sale de revoluție în jurul Soarelui.

În timp ce orbitează în jurul Soarelui, axa Pământului nu este dreaptă, ci prezintă o înclinare de 23,5 grade. Această înclinare face ca emisfera nordică și emisfera sudică să primească lumina și căldura solară în mod diferit pe parcursul anului. Înclinarea axei planetei, nu distanța față de Soare, determină anotimpurile. De fapt, la trecerea într-un nou an, Pământul se află cel mai aproape de Soare, chiar dacă aici în emisfera nordică este anotimpul de iarnă.

Solstițiul din decembrie

La solstițiul din decembrie, Pământul este poziționat astfel încât soarele apare sub linia orizontului la Polul Nord. Așa cum este văzut de la latitudinea de 23,5 grade sud față de ecuator, adică de la nivelul Tropicului Capricornului, soarele strălucește direct deasupra capului la amiază.

Acest este punctul cel mai sudic la care ajunge soarele și în toate zonele de la sud de ecuator zilele sunt mai lungi de 12 ore. Între timp, regiunile de la nord de ecuator au zile cu durata mai scurtă de 12 ore.

Pentru locuitorii din emisfera nordică, la solstițiul din decembrie (solstițiul de iarnă) este ziua cea mai scurtă și noaptea cea mai lungă. După solstițiu, zilele încep să crească, iar nopțile încep să scadă.

Sursa: EarthSky.org

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii