Telescopul Spațial Hubble realizează un portret galactic uimitor

publicat de Florin Mitrea
235 vizualizări
Galaxia Messier 99

O imagine recentă realizată de Telescopul Spațial Hubble înfățișează fascinanta galaxie spirală Messier 99 (M99). Sunt evidențiate în mod deosebit brațele stelare bine definite ale galaxiei, care se ramifică din centrul gălbui al acesteia. Noua imagine, pe care Agenția Spațială Europeană (ASE) a publicat-o pe 2 mai, este rezultatul a două studii recente realizate cu ajutorul Telescopului Hubble.

Observațiile separate au permis instrumentului WFC3 (Wide Field Camera 3) al telescopului să surprindă o vedere mai clară a brațelor proeminente, împodobite cu stele ale galaxiei spirale. Imaginea înfățișează un contrast puternic între nuanțele radiante de albastru-violet ale regiunilor dense de stele aflate în extindere și spațiul întunecat din jur.

Galaxia M99, ca și Calea Lactee, are brațe spiralate deosebit de pronunțate, fiind o galaxie ”grand design”. Această categorie include aproximativ 10% din toate galaxiile spirale, potrivit NASA. Brațele strălucitoare ale lui M99 se află la 42 de milioane de ani-lumină distanță față de Pământ.

Imaginea realizată de Telescopul Spațial Hubble este rezultatul a două studii separate. Primul studiu s-a concentrat pe exploziile stelare numite nove. Aceste explozii, care apar atunci când stelele pitice albe atrag materia dintr-o stea mai mare, sunt mult mai puțin violente decât supernovele, care marchează moartea stelelor masive.

Cu toate acestea, astronomii cred că mai există un tip intermediar de explozie, mai strălucitoare decât o novă, dar mai slabă decât o supernovă.

Observațiile anterioare asupra galaxiei M99, realizate în anul 2010 de la Observatorul Palomar, au descoperit un obiect în galaxia spirală cu același tip de luminozitate intermediară, potrivit ASE.

Al doilea studiu în care a fost implicat Telescopul Hubble s-a concentrat pe explorarea conexiunilor dintre stelele tinere și norii de gaz din care acestea s-au născut.  Galaxia M99 a făcut parte dintre cele 38 de galaxii analizate de oamenii de știință pentru a înțelege mai bine formarea stelelor.

Sursa: Space.com

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii