Poluarea aerului în Europa s-a îmbunătățit în ultimii 20 de ani, potrivit unei analize recente a oamenilor de știință. Totuși, în ciuda acestor îmbunătățiri, o mare parte a populației europene trăiește în zone în care poluarea depășește nivelurile recomandate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Aproximativ 98% dintre europeni trăiesc în zone în care nivelurile de particule mici (PM2,5) sunt periculoase pentru sănătate (80% în cazul PM10 și 86% în cazul dioxidului de azot).
Studiul a fost realizat de Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal) și a analizat nivelurile de poluare în mai mult de 1.400 de regiuni din 35 de țări europene, reprezentând 543 de milioane de oameni.
„Sunt necesare eforturi concertate pentru a aborda nivelurile de PM2,5 și ozon, în special în contextul creșterii rapide a amenințărilor reprezentate de schimbările climatice în Europa.” – Zhao-Yue Chen, cercetător la ISGlobal și autor principal al studiului.
Rezultatele arată că nivelurile de particule în suspensie (PM2,5 și PM10) și de dioxid de azot (NO2) s-au redus în cele mai multe părți ale Europei. PM10 au înregistrat o scădere anuală de 2,72%, PM2,5 au scăzut cu 2,45%, iar dioxidul de azot s-a redus cu 1,72%.
Particulele fine definite ca PM2,5 și PM10 sunt suficient de mici pentru a pătrunde adânc în plămâni și au fost asociate cu o gamă largă de probleme de sănătate, cum ar fi bolile de inimă, cancerul și nașterile premature. Se estimează că acești poluanți sunt responsabili de moartea prematură a peste 400.000 de europeni în fiecare an. Experții spun că peste 200.000 dintre aceste decese ar fi putut fi prevenite dacă aerul din Europa ar fi îndeplinit recomandările OMS.
Poluarea cu particule provine de la arderea combustibililor fosili (solizi și lichizi), în special în scopul generării electricității, încălzirii locuințelor și traficului auto. De asemenea, particulele se pot forma în aer în urma reacțiilor chimice dintre alți poluanți.
Numeroase orașe europene și-au implementat zone cu emisii reduse pentru autovehicule, cu scopul de a reduce poluare cu particule, iar unele țări, așa cum este Polonia, și-au redus dependența de cărbune. Directivele Uniunii Europene privind emisiile industriale au ajutat companiile să reducă poluarea.
Cu toate acestea, încă mai rămân zone fierbinți. În perioada studiate, nivelurile de PM2,5 și PM10 erau cele mai ridicate în nordul Italiei și estul Europei. Niveluri ridicate de dioxid de azot au fost înregistrate în nordul Italiei și în unele zone din vestul Europei (sudul Marii Britanii, Belgia și Olanda). Nivelurile ridicate de protoxid de azot (N2O) pot contribui la apariția astmului și cresc riscul de infecții respiratorii.
Poluarea aerului în Europa, în cifre
Începând cu anii 1980, Uniunea Europeană a luat măsuri stricte pentru a reduce poluarea aerului, iar emisiile principalilor poluanți atmosferici au scăzut semnificativ.
Sursa: The Guardian, Consiliul European