Betelgeuse, o supergigantă roșie apropiată de noi

publicat de Florin Mitrea
147 vizualizări
Steaua Betelgeuse

Betelgeuse este o stea supergigantă roșie situată la aproximativ 650 de ani-lumină față de sistemul nostru solar. Fiind al doilea cel mai strălucitor obiect din Constelația Orion, această stea colorată în roșu-ruginiu a atras atenția astronomilor timp de secole datorită relativei sale apropieri și colapsului potențial într-o supernovă spectaculoasă în următorii 100.000 de ani.

Estimările cu privire la durata de viață rămasă a stelei depind în mare parte de precizia măsurătorilor masei și rotației sale, care s-au dovedit dificil de realizat. Potrivit ultimelor estimări, masa stelei variază între 10 și 20 de mase solare, dimensiunea probabilă fiind de 11-12 mase ale soarelui nostru.

Din fericire, Betelgeuse este suficient de mare și de aproape de noi pentru ca astronomii să distingă o serie de detalii ale structurii sale. Materia sa este răspândită pe distanțe vaste sub forma unui obiect de formă mai mult sau mai puțin sferică. Dacă Betelgeuse s-ar afla în centrul sistemului nostru solar, corpul său s-ar extinte până la orbita lui Jupiter.

Fiind situată doar la 650 de ani-lumină față de noi, sfârșitul stelei sub forma unei supernove ar fi ușor vizibil cu ochiul liber pe cerul planetei noastre. Magnitudinea sa vizuală obișnuită – o măsură a cât de strălucitor ne apare un obiect de pe cer – variază de la 0 la 1,3. Spre comparație, planeta Venus are o magnitudine de -4, în timp ce Luna are o magnitudine aparentă medie de -13.

Din motive necunoscute, la sfârșitul anului 2019 și începutul anului 2020, luminozitatea supergigantei roșii a scăzut mai mult decât de obicei, la valoarea de 1,5. În situația în care Betelgeuse s-ar transforma în supernovă, energia eliberată ar face ca luminozitatea sa să rivalizeze cu cea a Lunii, fiind toată concentrată într-un punct de pe cer.

Sursa: Science Alert

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii