Suplimentele cu vitamina D nu reduc riscul de fracturi ale oaselor

publicat de Florin Mitrea
103 vizualizări
Pastile vitamina D

Suplimentele cu vitamina D sunt prescrise pe scară largă și utilizate în beneficiul sănătății oaselor. Cu toate acestea, informațiile concludente despre contribuția acestor suplimente la reducerea riscului de fracturi osoase au fost inconsecvente.

Pentru a îmbunătăți cunoștințele din acest domeniu, o echipă de oameni de știință de la Brigham and Women’s Hospital din Boston, S.U.A., a efectuat un studiu auxiliar la studiul VITAL (Vitamin D and OmegaA-3 Trial) – un studiu clinic desfășurat pe 25.000 de adulți. A fost confirmat un număr total de 1.991 de fracturi la 1.551 de participanți, pe o perioadă medie de urmărire de 5,3 ani.

Potrivit rezultatelor, suplimentele cu vitamina D3 (2.000 de UI/zi) nu au redus numărul total de fracturi (non-vertebrale sau de șold) comparativ cu placebo. În plus, nu au existat efecte ale suplimentelor asupra fracturilor majore cauzate de osteoporoză, fracturilor de încheietura mâinii sau fracturilor pelviene. În cadrul studiului, rezultatele nu au fost ajustate după vârstă, sex, rasă, indicele de masă corporală, nivelurile inițiale ale vitaminei D din sânge și utilizarea personală a suplimentelor de calciu și/sau vitamina D.

”Per total, rezultatele acestui studiu clinic extins nu susțin utilizarea suplimentelor cu vitamina D pentru a reduce riscul de fracturi la bărbații și femeile americane cu o sănătate în general bună”, a declarat autorul principal al studiului, Meryl LeBoff. ”Rezultatele nu se aplică și adulților cu deficiență de vitamina D sau cu masă osoasă redusă ori osteoporoză. Cei mai mulți participanți la studiu nu aveau deficiență și este posibil să fi atins deja nivelul de vitamina D necesar pentru sănătatea oaselor. Studiile noastre în desfășurare se concentrează asupra faptului dacă nivelurile de vitamina D liberă sau variația genetică în absorbția vitaminei D, metabolismul sau funcția receptorului său vor oferi informații despre persoanele care ar putea beneficia de suplimente de vitamina D pentru sănătatea musculo-scheletală.”

Sursa: SciTechDaily

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii