O nouă eră pentru medicina cu droguri halucinogene

publicat de Florin Mitrea
98 vizualizări
Ilustrație a unei mâini umane

Anul 2023 ar putea reprezenta un punct de cotitură în privința utilizării drogurilor halucinogene pentru tratarea bolilor mintale.

Rick Doblin este fondatorul și președintele organizației non-profit Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies (MAPS). El și-a petrecut aproape 40 de ani pentru a studia dacă experiența provocată de drogul halucinogen MDMA (3,4-metilendioxi-N-metilamfetamină), cunoscut mai bine sub denumirea de ecstasy, poate ajuta oamenii care suferă de sindrom de stres posttraumatic (PTSD).

În anul 2021, faza a III-a a unei evaluări clinice desfășurate pe 90 de persoane bolnave de PTSD a constatat că pacienții care au primit MDMA împreună cu psihoterapie prezentau o probabilitate de două ori mai mare de a se recupera, comparativ cu cei care primiseră psihoterapie și un placebo.

MAPS a finalizat recent o a doua evaluare clinică, mai extinsă, care a produs, de asemenea, rezultate pozitive. După publicarea rezultatelor acestui studiu, MAPS plănuiește să solicite aprobarea din partea Administrației pentru Medicamente și Alimente din Statele Unite pentru utilizarea drogului ca tratament legal al sindromului de stres posttraumatic. Eventuala aprobare primită din partea autorităților americane ar reprezenta un punct de cotitură în privința drogurilor halucinogene, care sunt ilegale de mult timp și dificil de studiat.

Schimbarea de percepție în ceea ce privește terapia cu droguri halucinogene are loc și în afara Statelor Unite. În februarie, Australia a aprobat MDMA ca tratament pentru PTSD, deși drogul rămâne în continuare strict controlat. Doblin și alții speră ca această modificare de paradigmă să deschidă ușa și pentru alte droguri halucinogene terapeutice, cum sunt ketamina, ayahausca, LSD, psilocibina (un ingredient activ al ciupercilor halucinogene) și multe alte chimicale sintetice aflate acum în dezvoltare.

Însă, pe termen scurt, rămân o serie de întrebări fără răspuns, ca de exemplu cum va fi administrat MDMA și de către cine. Reprezentanții MAPS susțin că drogul ar trebui administrat împreună cu un protocol de psihoterapie pus la punct de medicii organizației, însă autoritățile nu reglementează tratamentele în acest fel. De asemenea, nu este clar dacă aprobarea MDMA pe baza datelor furnizate de MAPS ar ajuta alte companii în dezvoltarea unor terapii pe baza acestui drog și nici dacă vor exista companii care să dorească acest lucru. Ecstasy a apărut în anul 1912 și nu poate fi patentat, fapt care reprezintă un stimulent financiar redus.

O reglementare complicată

Doblin a înființat MAPS în anul 1986, la un an după ce autoritățile americane interziseseră MDMA. Obiectivul său era să reînvie cercetările începute în anii 1960, care sugerau că MDMA și LSD pot trata o serie de afecțiuni psihice, printre care și sindromul de stres posttraumatic.

Teoria susține că MDMA le permite oamenilor să se confrunte cu propria traumă prin atenuarea răspunsurilor impulsive, similar cu modul în care alcoolul face acest lucru, dar fără a crea stări de confuzie și neatenție (indiferență). În timp ce numeroase terapii pentru tratarea sindromului de stres posttraumatic direcționează pacientul să se concentreze asupra unui eveniment traumatizant, MDMA stimulează emoțiile pozitive și permite oamenilor să realizeze conexiuni care altfel nu ar fi evidente. Terapeuții administraseră ecstasy la mii de pacienți înainte de interdicție, de multe ori fără a avea la bază studii clinice solide.

După ce drogul a fost scos în afara legii, psihiatrii au rămas sceptici cu privire la eficacitatea sa. Cu toate acestea, datele obținute pe parcursul secolului al XX-lea au permis MAPS să sară peste anumite evaluări preliminare de siguranță și să înceapă evaluările clinice de fază II pentru a stabili eficacitatea MDMA ca tratament pentru sindromul de stres posttraumatic.

MAPS se așteaptă ca autoritățile americane se aprobe administrarea de MDMA în combinație cu o psihoterapie, așa cum au mai fost aprobate în trecut și alte medicamente psihiatrice.

Sursa: Nature

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii