Cercetătorii de la Health Rogel Cancer Center al Universității din Michigan, Statele Unite, au descoperit un motiv-cheie pentru care o proteină normală este perturbată și alimentează cancerul de prostată. Ei au constatat că proteina NSD2 afectează funcția receptorului de androgen, un factor de reglare important al dezvoltării normale a prostatei. Atunci când receptorul de androgen se leagă de NSD2, el determină diviziunea și creșterea rapidă a celulelor, ducând la cancer de prostată.
Descoperirile ilustrează un fenomen neînțeles anterior. Funcția normală a receptorului de androgen este de a defini dezvoltarea prostatei. El spune celulelor să-și înceteze creșterea și menține o prostată normală. Însă în cazul cancerului, acest receptor face exact lucrul opus: el spune celulelor să-și continue creșterea și duce la dezvoltarea cancerului.
„Studiul nostru este una dintre primele explicații moleculare ale acestui dualism funcțional al receptorului de androgen. Proteina NSD2 este un colaborator specific al receptorului de androgen, care îi rescrie activitatea în sensul susținerea cancerului de prostată.” – Abhijit Parolia, profesor asistent de patologie la Michigan Medicine
Mecanismul molecular din cancerul de prostată
Cercetătorii au început cu un screening CRISPR pentru a căuta cofactori implicați în funcționarea receptorului de androgen și a cancerului de prostată. Ei au analizat enhanceozomul, un complex de proteine multiple, inclusiv factori de transcripție și alți factori epigenetici, care se asamblează pe diferite situsuri de pe ADN pentru de declanșa expresia genelor. Acest complex a fost comparat cu așa-numitul neo-enhanceozom – un complex analog, dar în care factorii de transcripție implicați în cancer pot pătrunde și îl pot reorganiza pentru a declanșa expresia genelor producătoare de cancer.
În mod obișnuit, receptorul de androgen se întâlnește într-o zonă specifică a ADN-ului. Atunci când proteina NSD2 este prezentă, receptorul se rearanjează acolo unde enhanceozomul său se află pe ADN, plasându-l lângă situsuri ocupate de gene canceroase.
Acesta este mecanismul din spatele genelor implicate în dezvoltarea cancerului de prostată, printre care receptorul de androgen, ERG și FOXA1. Ele folosesc acest mecanism pentru a regla expresia oncogenică.
Cercetătorii au descoperit că NSD2 este exprimată în celulele canceroase ale prostatei, dar nu și în celulele normale ale prostatei. De asemenea, NSD2 este implicată în metastaza cancerului de prostată.
Echipa de cercetători a utilizat mai multe metode pentru a bloca expresia proteinei NSD2 din celulele canceroase și a constatat că, în acest fel, celulele revin la o stare mai apropiată de normal, fiind încetinite creșterea și răspândirea celulelor canceroase, însă fără a fi eliminat în totalitate cancerul. În tandem cu NSD2 mai lucrează o altă proteină, denumită NSD1.
Un compus care degradează proteinele NSD1 și NSD2 a distrus cu succes celulele canceroase, țintind în mod specifice doar aceste celulele, fără a afecta celulele normale. Așadar, studiul sugerează posibilitatea dezvoltării unor substanțe care să vizeze NSD1 și NSD2 și să fie utilizate în combinație cu antagoniștii receptorului de androgen pentru a oferi un efect sinergic în timpul tratamentului.
Sursa: SciTechDaily