Uleiul de ricin face furori printre influenceri

publicat de Florin Mitrea
3 vizualizări
Uleiul de ricin

Uleiul de ricin, folosit cândva de fasciștii din Italia ca pedeapsă datorită efectelor sale laxative cu acțiune rapidă, este acum în vogă pe TikTok ca remediu pentru slăbit. Nu trebuie băut, ci trebuie să te ungi pe burtă cu el. Influencerii și-l toarnă pe buric și își înfășoară prosoape înmuiate în ulei în jurul abdomenului, susținând că poate topi grăsimea și poate ajuta la balonare.

Uleiul de ricin, obținut din boabele de ricin, este un remediu naturist străvechi. Referințe la acest produs apar într-un text egiptean antic denumit Papirusul Ebers (1550 Î.Hr.). Era utilizat ca laxativ și pentru a trata diferite afecțiuni ale pielii. Se spune că Cleopatra îl folosea pentru păr și pentru albul ochilor.

Uleiul inodor (lipsit de miros) este bogat într-un acid gras numit acid ricinoleic, care stimulează puternic peristaltismul intestinal (mișcările intestinale). În zilele noastre, este aprobat în unele țări ca remediu pe termen scurt pentru constipație și este utilizat pentru curățarea intestinelor înainte de investigațiile medicale. Cu toate acestea, nu există multă dovezi științifice că efectul laxativ al uleiului de ricin este mai bun decât cel al altor laxative obișnuite.

Alte utilizări tradiționale ale uleiului de ricin sunt ca leac pentru dureri și mâncărimi ale ochilor, pentru calmarea durerilor articulare și menstruale și ca mijloc de a induce travaliul. Dar și dovezile în acest sens sunt puține.

Uleiul de ricin în cosmetică

Uleiul de ricin este utilizat pe scară largă în cremele pentru piele, balsamurile de păr și alte produse cosmetice, cum sunt rujurile. Este utilizat pentru hidratare, calmarea pielii iritate și reducerea ridurilor. Proprietățile sale hidratante au fost atribuite acidului ricinoleic. Se crede că împiedică apariția mătreții și căderea părului.

Însă administrarea uleiului de ricin ca produs de sine stătător nu este lipsită de riscuri. Principalele efecte secundare sunt crampele abdominale, vărsăturile, balonarea și amețelile. Persoanele vulnerabile, cum sunt vârstnicii, bebelușii, femeile însărcinate și care alăptează, precum și persoanele cu insuficiență hepatică sau renală, ar trebui să evite uleiul de ricin. Același lucru este valabile și pentru orice persoană cu boală inflamatorie intestinală, apendicită și obstrucție sau perforație gastrointestinală.

Efectele secundare ale uleiului de ricin pot fi, de asemenea, exacerbate la persoanele cu tulburări de alimentație, care pot alege să folosească uleiul pentru a accelera tranzitul intestinal.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii