Un aviz consultativ emis de Biroul Chirurgului General din Statele Unite arată că nu există un nivel sigur pentru consumul de alcool.
Potrivit unui raport bazat pe evaluarea literaturii științifice disponibile, alcoolul este implicat în riscul de cancer, mai ales cancer de sân și cancere ale sistemului digestiv (cancer de colon, cancer de esofag, cancer de ficat, cancer bucal etc.). De fapt, în Statele Unite, alcoolul este responsabil pentru aproape 100.000 de cancere și 20.000 de decese din cauza cancerului în fiecare an.
Cu cât consumul de alcool este mai intens, cu atât riscul de cancer este mai mare. În cazul anumitor cancere, cum sunt cancerul mamar, cancerul bucal și cancerul de gât, dovezile arată că riscul ar putea apărea chiar și la un consum de câteva pahare pe zi.
Recomandările de sănătate cu privire la consumul de alcool par a fi oarecum mixte, cu dovezi care sugerează că băutul moderat poate fi de fapt benefic pentru unele aspecte ale sănătății, în contrast cu studiile care evidențiază aspectele negative.
Legătura dintre alcool și cancer este cunoscută și stabilită, dar este de obicei corelată cu un consum excesiv de alcool, ghidurile dietetice din SUA stabilind limite „sănătoase” de una până la două băuturi pe zi pentru bărbați și una sau mai puține pentru femei.
Chiar și asta, spune noul aviz, este prea mult. Se estimează că 17% din cele 20.000 de decese provocate de cancer cauzat de alcool în fiecare an se încadrează în limitele de consum recomandate.
Există patru mecanisme principale prin care alcoolul poate crește riscul de cancer: (1) printr-o creștere a stresului oxidativ care dăunează ADN-ului și proteinelor; (2) prin modificarea nivelului hormonal, crescând semnificativ riscul de cancer mamar; (3) prin creșterea ratei cu care organismul tău absoarbe agenți cancerigeni; și (4) prin descompunerea într-un compus toxic numit acetaldehidă, care dăunează și ADN-ului.
Scopul avizului consultativ este de a crește gradul de conștientizare cu privire la legătura dintre cancer și consumul de alcool, deoarece aproape jumătate din toți americanii adulți nu știu că există o legătură. De fapt, alcoolul este considerat cancerigen de grupa 1 de către Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului a Organizației Mondiale a Sănătății. Alți membri ai acestui grup includ formaldehida, radiațiile ionizante, tutunul, carnea procesată și azbestul.
Sursa: Science Alert