Marea Barieră de Corali se află în pericol grav

publicat de Florin Mitrea
212 vizualizări
Marea Barieră de Corali

Guvernul australian și-a exprimat surprinderea după un proiect de decizie de a clasifica Marea Barieră de Corali ca fiind în pericol. Însă această perspectivă se conturase de ceva timp.

Recomandarea, făcută de UNESCO și IUCN, recunoaște angajamentul Australiei de a implementa Planul Reef 2050, un cadrul general pentru protejarea minunilor naturii pentru generațiile viitoare. Însă remarcabila valoarea universală a Marii Bariere de Corali și-a continuat declinul.

Proiectul de decizie va fi analizat în cadrul întâlnirii World Heritage Committee de luna viitoare. Această decizie este importantă din mai multe motive, nu în ultimul rând prin stabilirea unei legături între progresul realizat de Australia în privința Acordului de la Paris și administrarea recifului.

Ce spune UNESCO

În sprijinul deciziei lor, UNESCO și IUCN au citat un raport din 2019 al Autorității Parcului Marin Marea Barieră de Corali, care a arătat că perspectiva pe termen lung a ecosistemului se află în permanentă deteriorare. Raportul spune că încălzirea globală a produs fenomene de albire a coralilor în anii 2016 și 2017, care au fost urmate de un alt fenomen de albire în masă în anul 2020.

Raportul mai susține că progresele Australiei în privința Planului Reef 2050 „au fost insuficiente pentru atingerea țintelor propuse”. Planul necesită angajamente mai puternice și mai clare, în principal în ceea ce privește abordarea urgentă a amenințărilor cauzate de schimbările climatice și îmbunătățirea calității apei și managementului terenurilor.

Printre alte recomandări, proiectul de decizie solicită comunității internaționale „să implementeze cele mai ambițioase măsuri în privința schimbărilor climatice […] și să-și îndeplinească angajamentele luate pentru protejarea Marii Bariere de Corali.”

Nicio surpriză

Sussan Ley, ministrul federal al mediului din Australia, a declarat că guvernul a fost luat prin surprindere de această recomandare. Totuși, ea era așteptată de ceva timp.

Raportul guvernului din 2019 a documentat impacturile și amenințările la adresa Marii Bariere de Corali fără termeni incerți și a identificat schimbările climatice drept cea mai mare amenințare.

Au existat și alți indicatori în spatele recomandării. În anul 2020, World Heritage Outlook a IUCN a clasificat Marea Barieră de Corali drept în pericol critic, datorită amenințărilor cauzate de schimbările climatice și calitatea redusă a apei.

Un raport din 2018 estima că, în lipsa unor reduceri majore ale emisiilor de gaze cu efect de seră, toate cele 29 recife de corali din World Heritage, inclusiv Marea Barieră de Corali, vor înceta „să funcționeze ca ecosisteme până la sfârșitul secolului.”

Schimbările climatice nu reprezintă singura îngrijorare

În timp ce schimbările climatice constituie o îngrijorare majoră, acestea reprezintă doar una dintre numeroasele presiuni asupra Marii Bariere de Corali. Calitatea redusă a apei, datorată scurgerilor de nutrimente, și sedimentele sunt și ele probleme mari.

Raportul IUCN afirmă că schimbările climatice reprezintă cea mai mare amenințare la adresa moștenirii naturale a lumii. În acest sens, proiectul deciziei stabilește un precedent important pentru World Heritage Committee. Se pare că acest comitet este acum mai pregătit să abordeze direct problema schimbărilor climatice.

Planul Reef 2050 nu abordează adecvat amenințarea reprezentantă de schimbările climatice. Raportul UNESCO solicită Australiei să corecteze această problemă și să se asigure că planul rezolvă și celelalte amenințări, inclusiv calitatea apei.

Deciziile luate de World Heritage Committe nu sunt obligatorii pentru nicio țară. Totuși, ne așteptăm ca îngrijorările comitetului să determine Australia să revizuiască Planul Reef 2050, pentru a recunoaște mai bine schimbările climatice drept o problemă importantă.

Sfârșitul turismului?

xperiența altor destinații turistice majore sugerează că încadrarea Marii Bariere de Corali pe lista ecosistemelor aflate în pericol nu va afecta turismul din regiune. Exemple în acest sens sunt Everglades din Statele Unite ale Americii, Belize din Caraibe și Insulele Galapagos. O analiză a acestor situri World Heritage nu arată o reducere semnificativă a veniturilor din turism. Totuși, dacă starea Marii Bariere de Corali va continua să se deterioreze, industria turismului care se bazează pe un recif sănătos va fi afectată pe termen lung.

Încadrarea pe lista siturilor aflate în pericol nu este permanentă și nu înseamnă că Marea Barieră de Corali vă fi îndepărtată permanent de pe lista World Heritage. În prezent, 53 de situri World Heritage sunt pe lista celor aflate în pericol; altele au fost scoase de pe listă după ce problemele au fost rezolvate.

Marea Barieră de Corali va continua să fie afectată până când națiunile nu vor adopta ținte climatice mai ambițioase și până când emisiile globale de gaze cu efect de seră nu vor ajunge la zero net, iar temperaturile oceanului se vor stabiliza.

Sursa: ScienceAlert.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii