Mamutul lânos, rudă a elefantului de astăzi

publicat de Florin Mitrea
4 vizualizări
Mamutul lânos

Mamutul lânos a fost o rudă a elefantului asiatic de astăzi (Elephas maximus) și a trăit în America de Nord și Eurasia timp de aproximativ 700.000 de ani, dispărând în urmă cu circa 4.000 de ani.

Oamenii de știință cunosc multe lucruri despre aceste rude ale elefanților deoarece numeroase rămășițe ale corpurilor lor au fost descoperite conservate în solul din Siberia, Alaska și Canada. Unii dintre acești mamuți apar ca și cum ar fi murit recent, având blana, pielea și colții foarte bine păstrați. Toate aceste informații ne-au permis să înțelegem cum mamuții lânoși trăiau, cu ce se hrăneau, cum mureau și cum difereau de elefanții din zilele noastre.

Mamuții lânoși au evoluat în estul Siberiei, însă strămoșii mamuților și ai elefanților își aveau originile în Africa. Mamuții s-au răspândit în emisfera nordică în urmă cu circa 3 milioane de ani. Unele specii de mamuți, cum este mamutul columbian (Mammuthus columbi) au ajuns până în Mexic.

Mamuții erau specii erbivore și se hrăneau cu ierburi și alte plante cu flori din arealul în care trăiau. Se foloseau de colții lor lungi pentru a săpa sub zăpadă în căutare de hrană.

Chiar dacă au dispărut de mult timp, unii oameni de știință speră să poată clona unele bestii care au trăi în epocile glaciare. Ei încearcă să readucă mamuții la viață în locuri precum Siberia și Alaska, unde aceste animale au trăit cândva.

Cum arăta mamutul lânos?

Mamuții lânoși (Mammuthus primigenius) semănau mult cu elefanții de astăzi, dar aveau depozite speciale de grăsime și aveau corpul acoperit cu o blană groasă de culoare maronie. Aceste trăsături le permiteau să supraviețuiască în timpul iernilor arctice aspre. Masculii aveau colți lungi și curbați, care probabil că erau utilizați la luptele între indivizi. Femelele aveau și ele colți, însă aceștia erau drepți și mai mici.

Mamutul lânos avea dimensiunile similare cu cele ale elefantului din zilele noastre. Masculii ajungeau la o înălțime de 3,5 metri, iar femelele erau ceva mai scunde, ajungând la 3 metri. Masculii cântăreau până la 5.400 kg, iar femelele ajungeau la 3.600 kg.

Mamut lânos

Mamutul lânos ar putea fi readus la viață

Mamuții lânoși ar putea călca din nou pe tundra arctică în următorii 20 de ani. Aceasta este viziunea îndrăzneață din spatele [...]

De ce au dispărut mamuții lânoși?

Mamuții lânoși au existat ca specie timp de aproximativ 700.000 de ani și au dispărut în urmă cu circa 4.000 de ani. Mulți dintre ai muriseră deja la sfârșitul ultimei epoci glaciare, în urmă cu 11.700 de ani, atunci când pășunile înghețate pe care trăiau s-au transformat în ecosisteme mai calde.

Ultimii mamuți au supraviețuit pe insula rusească Wrangel, în largul coastelor Alaskăi, până în urmă cu 4.000 de ani. Nu este clar de ce au dispărut acești mamuți. Unele studii sugerează că mamuții de pe Insula Wrangel ar fi suferit fenomenul de consangvinizare, iar altele sugerează că extincția lor s-ar datorat unui eveniment necunoscut.

Mamuții lânoși ar putea fi clonați?

Deoarece permafrostul a conservat foarte bine rămășițele mamuților, oamenii de știință încearcă să cloneze mamuții lânoși și să îi readucă la viață în locuri precum Siberia și Alaska. Multe dintre aceste bestii dispărute au fost descoperite cu dinții și pilea foarte bine conservate, conținând ADN utilizabil.

În anul 2024, cercetătorii au extras structura tridimensională a cromozomilor din pilea conservată a unui mamut vechi de 52.000 de ani, descoperit în Siberia în anul 2018. Nu a fost reconstituit întregul genom al animalului, însă s-ar putea ca acesta să nu fie necesar pentru clonarea mamutului.

În schimb, oamenii de știință plănuiesc să introducă gene ale unor trăsături iconice ale mamuților, cum ar fi blana groasă, grăsimea și colții curbați, la speciile de elefanți de astăzi.

Sursa: Live Science

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii