Mamuții lânoși ar putea fi readuși la viață

publicat de Florin Mitrea
109 vizualizări
Mamut lânos

Mamuții lânoși ar putea călca din nou pe tundra arctică în următorii 20 de ani. Aceasta este viziunea îndrăzneață din spatele proiectului Colossal, un start-up biotehnologic din Texas, S.U.A., care își propune să folosească tehnologia de editare a genelor CRISPR pentru a readuce la viață speciile dispărute.

Mamutul – sau mai precis, un hibrid mamut-elefant – este primul proiect al companiei. Dacă proiectul va fi un succes, Ben Lamm și George Church, fondatorii Colossal, spun că acesta va depăși unele bariere din domeniul conservării și va putea ajuta la salvarea elefantului asiatic (o rudă îndepărtată a mamutului lânos) și la ”resălbăticirea” regiunilor de tundră, care, în schimb, va putea spori capacitatea Arcticii de a atenua schimbările climatice.

Investitorii în Colossal sunt încrezători în reușita proiectului, însă oamenii de știință nu sunt atât de siguri. Readucerea la viață a mamuților ridică o serie de întrebări de natură etică, inclusiv dacă aceste mamifere și-ar aduce vreo contribuție semnificativă la ecosistemele arctice schimbate de astăzi sau ar exista pur și simplu ca niște ”zombi ecologici”.

”Copilului de cinci ani din mine i-ar plăcea să vadă un mamut”, spune Joseph Bennett, biolog și profesor la Universitatea Carleton. ”Însă dacă [proiectul] se numește conservare și combaterea schimbărilor climatice, atunci apar problemele.”

Sursa: Canadian Geographic.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii