Mamiferele cu sânge cald ar fi apărut la sfârșitul Triasicului

publicat de Florin Mitrea
132 vizualizări
Mamaliomorf

Modificările din morfologia canalului auditiv intern sugerează că strămoșii mamiferelor denumiți mamaliomorfe și-au dezvoltat sângele cald în urmă cu circa 233 de milioane de ani, la sfârșitul Triasicului, potrivit unui articol publicat recent în Nature. Analiza furnizează noi indicii privind momentul în care mamiferele au trecut de la reglarea temperaturii corpului în funcție de căldura exterioară (ectotermie) la generarea căldurii proprii (endotermie).

În interiorul urechii există canale semicirculare umplute cu un fluid denumit endolimfă, care ajută animalele să perceapă mișcările capului în vederea coordonării motorii, menținerii echilibrului și orientării în spațiu. Însă nu toate urechile interne sunt create la fel.

”Mamiferele prezintă urechi interne unice”, spune coautorul studiului, Ricardo Araújo, paleontolog la Universitatea din Lisabona, Portugalia. Acest lucru a determinat cercetătorii să emită ipoteză că, deoarece endolimfa este mai vâscoasă la animalele cu sânge cald, structura canalelor lor ar fi putut evolua în mod diferit față de cea de la animalele cu sânge rece.

Echipa de cercetători a utilizat o tehnică de scanare cu raze X numită microtomografie pentru a studia morfologia canalelor urechii de la sute de vertebrate, atât specii actuale, cât și specii dispărute, și a descoperit că mamiferele prezintă canale auditive mai mici, mai subțiri și mai circulare decât animalele cu sânge rece. Pe baza acestei analize, echipa a creat un index care stabilește relația dintre forma canalului auditiv și temperatura corpului.

Atunci când cercetătorii au aplicat această metodologie de indexare unui număr de 56 de fosile de animale dispărute, ei au descoperit că morfologia compatibilă cu animalele cu sânge cald a apărut brusc la un grup de animale numit mamaliomorfe, în urmă cu aproximativ 233 de milioane de ani, la sfârșitul Triasicului. Cercetările anterioare sugeraseră că animalele cu sânge cald au apărut gradual în decursul a 120 de milioane de ani, în timp ce noile dovezi arată altceva.

Aceste descoperiri nu se aplică și păsărilor, la care speciile cu sânge cald au evoluat separat de mamifere.

Sursa: The Scientist

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii