Lucy: prima misiune spre asteroizii troieni

publicat de Florin Mitrea
63 vizualizări
Sonda spațială Lucy

Se crede că roiul de asteroizi troieni asociați cu Planeta Jupiter sunt rămășițele materiei primordiale care a stat la baza formării sistemului nostru solar, în urmă cu peste patru miliarde de ani. Asteroizii troieni orbitează Soarele în două grupuri situate pe orbita lui Jupiter: un grup se află înaintea planetei, iar celălalt înapoia planetei.

Localizată în jurul celor două puncte Lagrange echidistante față de Soare și Jupiter, orbita asteroizilor troieni este stabilizată de atracția gravitațională exercitată de Soare și de cea mai mare planetă din Sistemul Solar. Aceste corpuri cerești primitive conțin informații vitale în privința originilor sistemului nostru solar.

Lucy va fi prima sondă spațială care studiază asteroizii troieni. Numele misiunii provine de la fosila strămoșului uman botezat „Lucy”, al cărui schelet a furnizat informații unice despre evoluția omului. În mod similar, Misiunea Lucy va revoluționa cunoștințele noastre despre originea planetelor și formarea Sistemului Solar.

Sonda spațială Lucy a fost lansată pe 16 octombrie 2021 și, profitând de gravitația Pământului, va efectua o călătorie de 12 ani până la opt asteroizi diferiți – un asteroid din Centura Principală și șapte asteroizi troieni, dintre care patru fac parte din două sisteme binare de asteroizi. Traiectoria complexă a sondei Lucy o va duce în apropierea ambelor grupuri de asteroizi troieni și va oferi posibilitatea studiere celor trei tipuri principale de asteroizi (tipurile C, D și P).

Tipurile D și P de asteroizi troieni seamănă cu cele întâlnite în Centura Kuiper, localizată dincolo de orbita Planetei Neptun. Asteroizii de tip C se întâlnesc predominant în Centura Principală de asteroizi, situată între Marte și Jupiter. Se crede că toți asteroizii troieni sunt bogați în compuși cu carbon. Sub pătura izolatoare de praf de la suprafață, probabil că ei conțin apă și alte substanțe volatile.

Nicio altă sondă spațială nu mai fost lansată vreodată către atât de multe destinații diferite, pe orbite independente în jurul Soarelui. Lucy de va arăta, pentru primata dată, diversitatea obiectelor primordiale ce au stat la baza formării planetelor din sistemul nostru solar.

Sursa: NASA

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii