Apă pe Marte? Cercetătorii descoperă oceane în adâncuri

publicat de Florin Mitrea
7 vizualizări
Apă pe Marte

Există apă pe Marte? Da, există suficientă apă pentru a umple mai multe oceane, însă este o problemă majoră: această apă este ascunsă în interiorul planetei, prea adânc pentru a putea fi accesată. Acestea sunt concluziile analizei datelor seismice colectate de landerul Mars InSight. Chiar dacă această apă nu poate fi utilizată, ea reprezintă o piesă importantă din istoricul Planetei Roșii.

„Înțelegerea ciclului apei marțiene este esențială pentru înțelegerea evoluției climatului, suprafeței și interiorului planetei”, spune geofizicianul Vashan Wright, de la Institutul Scripps pentru Oceanografie din Statele Unite. „Un bun punct de plecare este să stabilim unde și cât de multă apă există acolo [pe Marte].

Pe măsură ce roverele se grăbesc să ajungă pe suprafața lui Marte, unde să colecteze date despre geologia suprafeței planetei, devine din ce în ce mai evident că Planeta Roșie a găzduit cândva apă, după cum sugerează mineralele, terenul și anumite forme de relief, așa cum sunt fundurile secate ale unor lacuri.

Apă pe Marte în prezent?

Există și astăzi apă pe suprafața lui Marte sau la mică adâncime, însă doar sub formă de gheață și în cantități infinit mai mici decât cele din trecutul îndepărtat.

Există doar două locuri în care toată această apă ar fi putut ajunge: (1) în spațiu, sub formă de vapori, sau (2) în interiorul planetei, sub formă de depozite de gheață sau rezervoare lichide subterane. Nu putem măsura câtă apă s-a scurs în adâncurile întunecate ale lui Marte, însă deținem mijloacele pentru a sonda interiorul planetei.

Toate acestea le datorăm landerului Mard InSight. Acesta nu mai este operațional, dar între noiembrie 2018 și decembrie 2022, el a călătorit pe suprafața planetei și a monitorizat zgomotele activității de dedesubt.

Undele acustice generate de activitatea seismică din interiorul lui Marte se modifică în funcție de densitatea și compoziția materialului prin care trec. Analiza acestor date poate ajuta oamenii de știință să facă deducții cu privire la tipurile de materiale existente.

Cercetătorii au utilizat un model geofizic identic cu cel folosit pe Pământ pentru cartografierea acviferelor subterane și a câmpurilor petroliere și l-au pus să analizeze datele colectate de Mars InSight. Rezultatele au arătat că datele colectate de landerul marțian ar putea fi cel mai bine explicate dacă în adâncurile lui Marte ar exista un strat de rocă magmatică fracturată, cum este granitul, al cărei crăpături ar fi pline cu apă în stare lichidă.

Acest strat s-ar afla la o adâncime între 11,5 și 20 km, deci nu va putea fi accesat de către oamenii care vor locui eventual pe Marte. Descoperirea nu numai că ne oferă un nou instrument pentru înțelegerea ciclului apei marțiene, ci sugerează și că Marte și-a păstrat o mare parte din apă.

„Apa este necesară pentru toate formele de viață așa cum o știm noi. Nu văd de ce [rezervorul de apă subteran] nu ar putea fi un mediu locuibil. Acest lucru este adevărat pe Pământ – în adâncurile minelor există viață, la fel ca la fundul oceanelor. Încă nu am găsit nicio dovadă a existenței vieții pe Marte, însă măcar au identificat un loc care, în principiu, ar trebui să poată susține viața.” – Michael Manga, geofizician la Universitatea Berkeley, California

Marte continuă să fie timidă în legătură cu resursele sale de apă. Studiile anterioare au identificat și au ridicat serioase semne de întrebare în legătură cu rezervoarele de apă ascunse sub suprafața marțiană. Iar Mars InSight a arătat că este puțin probabil să existe prea multă apă înghețată în partea superioară a scoarței marțiene, cel puțin în zona în care se află landerul.

Dar dacă stratul mai consistent de apă detectat acum în adâncurile planetei s-ar întinde sub întreaga suprafață a lui Marte, atunci ar exista suficientă apă pentru a umple mai multe oceane străvechi. Desigur, descoperirile nu sunt concludente. Pentru a afla mai multe despre ce se află ascuns sub suprafața marțiană, vom avea nevoie de observații și analize suplimentare.

Sursa: Science Alert

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii