Ketamina, un tratament potrivit pentru depresie?

publicat de Florin Mitrea
18 vizualizări
Ketamina, un tratament pentru depresie

Ketamina a fost utilizată pentru prima dată ca anestezic în timpul războiului din Vietnam, însă popularitatea sa este în creștere în privința tratării depresiei și a altor boli mintale. Medicamentul a reintrat în lumina reflectoarelor recent, în urma unui interviu acordat de antreprenorul Elon Musk, fondatorul companiei SpaceX, care susține că ia ketamină (prescrisă de un „medic adevărat”) o dată la două săptămâni pentru tratarea unei afecțiuni asemănătoare cu depresia.

Așadar, ce este ketamina, cum poate fi utilizată și cât de sigură este ea pentru sănătatea omului?

Cum este utilizată ketamina pentru tratarea depresiei?

Aprobat ca anestezic de către Administrația pentru Alimente și Medicamente din S.U.A. în 1970, medicamentul era administrat intravenos persoanelor supuse unei intervenții chirurgicale. Ketamina este adesea administrată în acest fel pentru depresie. Acest lucru necesită supraveghere – de obicei, pacienții merg la o clinică privată și sunt monitorizați de un anestezist, precum și de psihiatrul care a prescris tratamentul și de membrii personalului de sprijin.

Din motive ce țin de brevet, există puțin interes comercial pentru dezvoltarea unei noi versiuni a medicamentului. Unele companii încearcă să o ambaleze sub forma unor pastile administrate oral, însă acest lucru reprezintă o provocare reală.

„Problema cu ketamina este faptul că, dacă este administrată pe cale orală, în general, ea nu ajunge în sistem, deoarece are o biodisponibilitate redusă”, spune Allan Young, psihiatru la King’s College London, care studiază tulburările de dispoziție.

În anul 2019, Administrația pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite a aprobat un spray nazal ce conține un derivat puternic al ketaminei, denumit esketamină, pentru tratarea depresiei grave. Însă acest medicament este mai scump decât varianta standard, motiv pentru care mulți medici prescriu în continuare ketamină.

Cum funcționează?

La fel ca în cazul multor alte medicamente utilizate în psihiatrie, oamenii de știință nu cunosc exact modul în care ketamina funcționează la nivel molecular pentru a înlătura starea de depresie. Beneficiile sale par a proveni din declanșarea a ceea ce psihiatrii denumesc „stare disociativă”. Pacienții care iau medicamentul par a se detașa de corpul lor, ca și cum ar intra într-o stare de vis sau ar pluti.

De obicei, medicamentul este administrat persoanelor care rezistă la tratamentul antidepresiv standard în 4-6 doze pe durata a 2-4 săptămâni. În cazul pacienților care răspund la tratament, urmează apoi un tratament cu o doză la 2-4 săptămâni.

În timp ce esketamina este aprobată pentru unele forme de depresie, ketamina nu este autorizată în Statele Unite ca tratament pentru afecțiuni psihiatrice. Cu toate acestea, succesul său în tratarea depresiei încurajează cercetătorii și chiar medicii să investigheze efectele sale pentru a ajuta persoanele cu alte afecțiuni.

Este sigură?

Reglementările și regulile privind cele mai bune practici medicale spun că ketamina trebuie administrată numai în condiții adecvate, care includ supraveghere timp de câteva ore după aceea. Unii oameni care primesc medicamentul pentru depresie reacționează prost, chiar și la doze relativ mici. Se întâmplă foarte rar ca pacienții să manifeste tulburări de percepție de tipul halucinațiilor; mai degrabă, ei manifestă o distorsionare a spațiului și a timpului, a culorilor și a sunetelor.

Însă nu toți cei care iau ketamină primesc acest ajutor de specialitate. Unele clinici și unii medici administrează medicamentul nesupravegheat. Și apoi există consumul ilegal de recreere, pe care mulți îl văd ca pe o problemă în creștere, deoarece drogul afectează grav judecata.

Sursa: Nature

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii