Despre droguri și riscurile lor: ketamina

publicat de Florin Mitrea
77 vizualizări
Punguță cu ketamină

Ketamina este un anestezic cu efecte halucinogene și disociative. Drogul distorsionează percepția sunetelor și vederea, făcând consumatorul să-și piardă controlul și să devină deconectat. Ketamina este numită „anestezic halucinogen disociativ”, deoarece îi face pe pacienți să se simtă disociați de durere și de mediul înconjurător.

Ketamina poate induce o stare de sedare (senzația de calm și relaxare), imobilizare, eliberare de durere și amnezie (pierderea memoriei din perioada de sub influența drogului) și este utilizată pentru efectele sale halucinogene și senzațiile disociative. Drogul este utilizat, de asemenea, pentru a facilita agresiunea sexuală. Efectele sale sunt relativ de scurtă durată, de la 30 până la 60 de minute.

Ketamina este un anestezic aprobat sub formă injectabilă la oameni și animale. Sub formă de esketamină, medicamentul este utilizat ca spray nazal pentru tratarea depresiei.

Ketamina este comercializată în mai multe țări din lume, inclusiv Stalele Unite. Cea mai mare parte a ketaminei de pe piața drogurilor este deturnată sau furată din surse legitime, în special din clinicile veterinare.

Distribuirea ketaminei se face între prieteni și cunoștințe, mai ales în cluburi de noapte, la petreceri, festivaluri de muzică și concerte; vânzarea pe străzi este mai rară.

Drogul este produs sun formă de pulbere sau lichid. Pulberea poate fi fabricată prin evaporarea ketaminei lichide pe plite fierbinți, reșouri și în cuptoare cu microunde, un proces în urma căruia rezultă cristale, care apoi sunt măcinate în pulbere.

La câteva minute după administrarea drogului, consumatorul poate resimți o creștere a ritmului cardiac și a tensiunii arteriale, a căror intensitate se reduce apoi gradual în următoarele 10-20 de minute. Ketamina poate face consumatorul insensibil la stimuli. Efectele asupra organismului includ mișcări rapide ale ochilor, dilatarea pupilelor, salivație, secreții lacrimale, rigidizarea mușchilor și stări de greață. Supradozajul poate duce la pierderea cunoștinței și la reducerea semnificativă a frecvenței respiratorii.

Efecte similare cu cele ale ketaminei mai sunt produse de dietilamida acidului lisergic (LSD), fenciclidină (PCP) și mescalină.

Sursa: DEA

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii