Expunerea la incendiile de vegetație crește riscul de cancer

publicat de Florin Mitrea
198 vizualizări
Incendiu de vegetație

Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea McGill din Canada constată o incidență mai mare a cancerului pulmonar și a tumorilor cerebrale la persoanele expuse la incendiile de vegetație. Studiul, care a urmărit peste două milioane de canadieni pe o perioadă de 20 de ani, este primul care a examinat modul în care incendiile forestiere poate influența riscul de cancer.

Publicat în The Lancet Planetary Health, studiul arată că oamenii care au trăit pe o rază de 50 de kilometri față de incendiile de vegetație în ultimii 10 ani au avut o incidență mai mare cu 10% a tumorilor cerebrale și cu 4,9% a cancerului pulmonar, comparativ cu persoanele care au trăit mai departe.

Impactul schimbărilor climatice asupra sănătății omului

Odată cu schimbarea climei, se prognozează că, în viitor, incendiile de vegetație vor deveni mai răspândite, mai severe și vor ține mai mult timp, devenind astfel o problemă de sănătate globală. „Mulți dintre poluanții emiși de incendiile de vegetație sunt cunoscuți cancerigeni umani, ceea ce sugerează că expunerea ar putea crește riscul de cancer la oameni”, spun autorii studiului.

În mod obișnuit, incendiile de vegetație au loc în regiuni asemănătoare în fiecare an și, ca urmare, oamenii care trăiesc în comunitățile din apropiere ar putea fi expuși la poluanții cancerigeni ai incendiilor în mod cronic, avertizează cercetătorii.

Poluanți nocivi persistenți

Pe lângă impactul asupra calității aerului, incendiile de pădure poluează și mediul acvatic, solul și  spațiile interioare. În timp ce unii poluanți revin la concentrații normale la scurt timp după ce focul a încetat să ardă, alte substanțe chimice pot persista în mediu pentru perioade lungi de timp, așa cum este cazul metalelor grele și hidrocarburilor. Așadar, expunerea la poluanți nocivi ar putea continua și după ce incendiile au fost stinse.

Totuși, sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege amestecul complex de poluanți ai mediului eliberați în timpul incendiilor, notează cercetătorii. Ei observă, de asemenea, că sunt necesare eforturi suplimentare pentru a dezvolta estimări pe termen lung ale efectelor cronice ale incendiilor de vegetație asupra sănătății.

Sursa: Science Daily

Din aceeași categorie

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign