Efectele negative ale poluării mediului înconjurător

publicat de Florin Mitrea
1,2K vizualizări
Emisii industriale

Întreaga lume trebuie să știe despre poluarea mediului și să ia măsuri pentru a o reduce, deoarece efectele negative ale poluării sunt grave și potențial fatale. Toate tipurile de poluare sunt dăunătoare sănătății umane și a viețuitoarelor sălbatice și contribuie la schimbările climatice, care pun întreaga planetă în pericol.

Efectele poluării aerului

Gazele cu efect de seră, cum sunt cele rezultate de la arderea combustibililor fosili și metanul, contribuie la poluarea aerului și amplifică schimbările climatice prin creșterea temperaturii planetei. Apoi, printr-un cerc vicios, schimbările climatice înrăutățesc un anumit tip de poluare a aerului.

O reacție între emisiile de la arderea combustibililor fosili și lumina solară creează smogul, o ceață gălbuie sau negricioasă, cunoscută și sub denumirea de ”ozon de la nivelul solului”. Schimbările climatice creează, de asemenea, mai mulți poluanți alergeni ai aerului, cum ar fi mucegaiul cauzat de condițiile de umezeală și polenul cauzat de sezonul de polenizare mai lung și producția crescută de polen.

Poluarea aerului poate avea efecte grave asupra sănătății oamenilor. Expunerea la niveluri ridicate ale poluanților din aer poate duce la iritații ale ochilor, nasului și gâtului, strănut, tuse și dificultăți în respirație și crește riscul de atac de cord. Poluarea aerului poate, de asemenea, exacerba afecțiunile pulmonare și cardiace existente, cum ar fi astmul. Smogul poate irita ochii și gâtul și afecta plămânii.

Copii, vârstnicii și persoanele care lucrează sau fac sport în aer liber sunt expuși unui risc mai mare. Cele mai expuse riscului sunt persoanele cu astm sau alergii, deoarece poluanții le pot agrava simptomele și declanșa crize de astm.

În întreaga lume, schimbările climatice provoacă mai multe perioade de secetă, valuri de căldură, creșterea nivelului mării, furtuni și încălzirea oceanelor, care afectează speciile de animale prin distrugerea habitatelor lor naturale.

Efectele poluării solului

Poluanții din sol, cel mai adesea proveniți din surse industriale, defrișări și eliminarea necorespunzătoare a deșeurilor, pun animalele și plantele în pericol. Solul poluat cu substanțe chimice devine infertil și incapabil să susțină culturile agricole și alte plante. Acest lucru împiedică producția de alimente și poate duce la malnutriție în comunitățile locale.

Dacă poluanții din sol ajung în alimente, oricine le consumă se poate îmbolnăvi. Solul contaminat poate provoca, de asemenea, afecțiuni prin contact cu pielea sau prin inhalare.

Efectele poluării apei

Poluanții din apă, rezultați din gunoi, deversările de petrol, scurgerile de ape uzate și scurgerile de pe câmpurile agricole, șantierele de construcții și fabrici, afectează speciile de plante și animale native.

Consumul de apă contaminată cu apă de canalizare poate provoca afecțiuni și probleme digestive la oameni. Poluanți precum mercurul din pește și fructele de mare pot duce la probleme grave de sănătate, în special la copii și femeile însărcinate.

Sursa: Sciencing.com

Din aceeași categorie

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign