Dinamica schimbătoare a ecosistemelor marine temperate

publicat de Florin Mitrea
64 vizualizări
Recif de corali

Pe insula japoneză Shikine, pădurile de alge marine și crescătoriile de scoici abalone erau odinioară ceva obișnuit, însă, în decursul ultimilor 20 de ani, acestea au dispărut. Recent, cercetătorii din Japonia au descoperit că aceste ecosisteme marine temperate devin mai „simple”, pierzând din biodiversitate, complexitate și valoarea lor estetică.

În cadrul unui studiu publicat în această lună, cercetătorii de la Universitatea din Tsukuba și colaboratorii lor internaționali au analizat modul în care efectele combinate ale încălzirii globale și acidificării oceanelor influențează ecosistemele marine de coastă din regiunile temperate.

Zonele de coastă ale mărilor tropicale sunt sinonime cu recifele de corali. Pe măsură ce temperaturile oceanelor scad înspre poli, coralii sunt înlocuiți de algele marine, care devin specii predominante ale habitatelor marine. Trecerea de la corali la alge poate fi observată cu ușurință de-a lungul coastei de 2.000 km lungime a Japoniei, iar schimbările din cadrul acestor ecosisteme sunt deja în curs de desfășurare.

„Pădurile de alge marine sunt în declin la nivel global din cauza creșterii temperaturilor apei marine de suprafață și a valurilor de căldură”, spune autorul principal al studiului, dr. Sylvain Agostini. „În
Japonia, acest fenomen este pe larg răspândit. Pe măsură ce temperatura oceanului continuă să crească, coralii de apă caldă se îndreaptă spre nord, în zona recifelor temperate, unde ar putea înlocui speciile de apă rece.”

Există trei scenarii posibile în această privință. Recifele temperate ar putea deveni dominate de coralii de apă caldă, peștii și alte specii caracteristice regiunilor tropicale. În mod alternativ, recifele ar putea deveni dominate de ierburile de mare tropicale sau de algele marine.

Însă lucrurile sunt complicate de un alt efect al creșterii emisiilor de gaze cu efect de seră, și anume acidificarea oceanelor. Acest fenomen reduce cantitatea de carbonat din oceane, care le este necesar coralilor pentru a-și construi structurile. Reducerea concentrațiilor de ioni de carbonat ar putea limita colonizarea unor noi zone de către speciile de corali cu creștere rapidă.

Pentru a examina posibilele schimbări apărute de-a lungul coastei Japoniei, echipa a utilizat trei amplasamente de la latitudini similare, care reprezintă trei scenarii (prezent, încălzirea oceanului și
încălzirea oceanului plus acidificarea). Oamenii de știință au studiat comunitățile existente, apoi au transplantat specii de alge și corali și au măsurat ratele lor de creștere și supraviețuire.

Echipa a descoperit că, în prezența încălzirii apelor oceanice și acidificării, ecosistemele de coastă vor pierde pădurile de alge marine, însă fără a câștiga corali care formează recifuri. Rezultatul este simplificat ca un habitat de ierburi marine.

„Apele mai calde facilitează dezvoltarea și colonizarea coralilor care formează recifuri”, explică dr. Ben Harvey. „Însă acidificarea oceanelor pare a anula aceste beneficii. Iar algele marine relocate nu supraviețuiesc în apele mai calde, în principal pentru că sunt mâncate de către peștii de ape tropicale.”

„Consecința acestor schimbări este faptul că apele de coastă mai calde din zonele temperate înfruntă în proces major de simplificare, care este observat cu ușurință prin degradarea peisajului marin”,
notează profesorul Nicolas Floc’h, coautor al studiului. Pădurile de alge marine probabil că vor fi înlocuite de comunități de ierburi de mare, care oferă doar o fracțiune din serviciile ecosistemice diverse caracteristice recifelor de corali. În general, rezultatele studiului subliniază nevoia urgentă de a controla emisiile de carbon și de a limita modificările oceanelor.

Sursa: Phys.org

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii