Părțile florii și rolul acestora

publicat de Florin Mitrea
3,4K vizualizări
Floare

Florile sunt elemente caracteristice pentru angiosperme (plante cu flori), care reprezintă majoritatea plantelor de pe Pământ. Ele sunt organele reproducătoare ale plantei și se transformă gradual în fructe.

O floare poate fi de două tipuri: perfectă sau imperfectă. Florile perfecte sunt hermafrodite, adică ele prezintă atât organe de reproducere masculine, cât și feminine. Pe de altă parte, florile imperfecte sunt unisexuate, adică ele prezintă fie organe reproducătoare feminine, fie organe reproducătoare masculine.

Plantele care poartă atât flori masculine, cât și flori feminine sunt numite plante monoice, iar plantele care poartă numai flori masculine sau feminine se numesc plante dioice.

Florile au evoluat special pentru a avea un aspect colorat și strălucitor (de cele mai multe ori), astfel încât să poată atrage polenizatorii, cum sunt păsările și insectele.

Deși florile diferă ca formă și mărime, anatomia unei flori este, de obicei, aceeași: sepale, petale, stamine și carpele. Aceste elemente sunt aranjate în așa fel încât formează în aranjament concentric.

O floare care prezintă toate cele patru părți se numește floare completă, iar o floare lipsită de una sau mai multe părți este numită floare incompletă.

Părțile florii

Părțile florii. | Ilustrație: SOCRATIC.ORG

Sepalele

Mugurii florilor sunt adesea acoperiți de structuri asemănătoare unei frunze denumite sepale, care le protejează în această etapă de dezvoltare. Totalitatea sepalelor unei flori formează caliciul. De obicei, sepalele sunt verzi, dar coloritul lor poate varia în funcție de plantă.

Florile unor plante, cum sunt anemonele, nu prezintă sepale, în timp ce la alte flori, acestea sunt modificate în bractee – structuri asemănătoare frunzelor prezente în jurul unei flori. La unele plante, bracteele pot fi mai mari și mai viu colorate decât petalele. Florile lipsite de petale tind să aibă sepale modificate, mai mari și mai viu colorate pentru a atrage polenizatorii.

Petalele

De obicei, petalele sunt cele mai proeminente părți ale florii, evidențiindu-se prin coloritul lor viu (de cele mai multe ori) și, uneori, prin miros. Rolul lor principal este acela de a atrage polenizatorii și de a proteja structura reproducătoare interioară a florii.

La unele plante, petalele lipsesc sau sunt reduse ca mărime. Totalitatea petalelor unei flori reprezintă corola. Caliciul și corola formează împreună periantul.

Staminele

O stamină reprezintă partea masculină a florii, iar totalitatea staminelor reprezintă androceul. Fiecare stamină cuprinde un filament tubular lung, prevăzut cu un săculeț în vârf denumit anteră, care conține grăuncioarele de polen. Acestea conțin celulele reproducătoare masculine sau gameții masculini.

Un singur grăuncior de polen conține o celulă vegetativă și o celulă generativă. Celula vegetativă formează tubul de polen, iar celula generativă fertilizează celula reproducătoare feminină. Atunci când un polenizator atinge antera, polenul se atașează de corpul acestuia și este transportat la altă floare vizitată de acel polenizator.

Carpelele

Carpelele sunt părțile feminine ale florii și formează gineceul. Fiecare carpelă prezintă o bază umflată în formă de sac denumită ovar, care conține celulele reproducătoare feminine numite ovule. Dacă o floare prezintă mai multe carpele, atunci totalitatea acestora formează pistilul.

Ovarul se extinde în sus sub forma unui tub lung și subțire denumit stil și se termină cu o structură plată lipicioasă denumite stigmat. Aceasta ajută la prinderea grăuncioarelor de polen.

După ce un grăuncior de polen ajunge pe stigmat, polenul germinează pentru a forma un tub lung în interiorul stilului denumit tub de polen. Tubul de polen ajunge la ovule și le fertilizează. Fiecare ovul fertilizat se transformă într-o sămânță, iar ovarul se transformă într-un înveliș exterior cărnos care  devine treptat fruct.

Sursa: Sciencing.com

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii