Clorofila este pigmentul care dă plantelor culoarea verde și le ajută să-și producă singure hrana prin fotosinteză.
Un pigment este o moleculă care are o anumită culoare și poate absorbi anumite lungimi de undă ale luminii, în funcție de culoare. Există numeroase tipuri de pigmenți în natură, însă clorofila este unică prin capacitatea sa de a permite plantelor să absoarbă energia de care au nevoie pentru a crește.
Clorofila este localizată în cloroplastele plantelor, care sunt structuri minuscule din interiorul celulei vegetale. La nivelul cloroplastelor are loc fotosinteza. Fitoplanctonul – plantele microscopice plutitoate care formează baza întregului ecosistem marin – conțin clorofilă, motiv pentru care concentrațiile mari de fitoplancton pot face ca apa să apară verde.
Rolul clorofilei din plante este de a absorbi lumina – de obicei lumina solară. Energia absorbită din lumină este transferată către două tipuri de molecule de stocare a energiei. Prin fotosinteză, plantele utilizează energia stocată pentru a converti dioxidul de carbon (absorbit din aer) și apa în glucoză (un tip de zahăr). Plantele folosesc glucoza, împreună cu alte nutrimente preluate din sol, pentru a-și dezvolta noi frunze și alte organe. Din procesul de fotosinteză rezultă oxigen, care este eliberat de plantă în aer.
Clorofila dă plantelor culoarea verde deoarece ea nu absoarbe lungimea de undă verde a luminii albe. Această lungime de undă este reflectată, astfel încât planta apare de culoare verde.
Plantele care folosesc clorofila pentru a-și produce singure hrana se numesc autotrofe. Animalele care să hrănesc cu plante sau cu alte animale se numesc heterotrofe. Deoarece lanțurile trofice din fiecare tip de ecosistem, de la cele de uscat până la cele marine, încep cu fotosinteza, clorofila poate fi considerată fundația vieții de pe Pământ.
Sursa: National Geographic