Ofilirea bananelor – un nou mecanism molecular a fost descoperit

publicat de Florin Mitrea
1 vizualizări
Ofilirea bananelor

Ofilirea bananelor, o boală provocată de ciuperca Fusarium oxysporum f.sp. cubense (Foc) TR4, reprezintă o amenințare existențială pentru bananele din orice supermarket; boala se mai numește ofilire fuzariană sau fuzarioză. Totuși, datorită unui studiu recent al oamenilor de știință de la Universitatea Amherts din Statele Unite, știm că Foc TR4 nu a evoluat din tulpina care a devastat culturile de banane în anii 1950 și că virulența acestei noi tulpini pare a fi cauzată de unele gene accesorii asociate cu producerea oxidului nitric.

„Bananele pe care le mâncăm astăzi nu sunt aceleași care le mâncau bunicii noștri. Cele de atunci, bananele Gros Michel, sunt acum extincte funcțional, victime ale epidemiei de Fusarium din anii 1950”, spune Li-Jun Ma, profesor de biochimie și biologie moleculară la Universitatea Amherst.

În zilele noastre, cel mai popular tip de banane este varietatea Cavendish, care a fost creată ca un răspuns rezistent la boli la extincția varietății Gros Michel. Timp de 40 de ani, bananele Cavendish au fost cultivate pe glob în vaste plantații de monocultură, care au aprovizionat majoritatea piețelor din lume.

Ofilirea bananelor în zilele noastre

Însă începând din anii 1990, vremurile bune ale bananelor Cavendish au început să se apropie de sfârșit. Atunci a izbucnit o nouă epidemie de ofilirea bananelor, care s-a răspândit rapid din sud-estul Asiei până în Africa și America Centrală.

Fusarium oxysporum, agentul patogen al fuzariozei, nu este o singură specie, ci un „complex de specii”, cu sute de varietăți specializate în afectarea diferitelor plante-gazdă. Aceste varietăți sunt determinate de achiziția unor gene accesorii specifice, pe lângă genomul central existent la toate varietățile.

Cercetătorii au secvențiat și comparat 36 de tulpini diferite de Foc colectate din întreaga lume, inclusiv acelea care au atacat bananele Gros Michel. Apoi au descoperit că Foc TR4, responsabilă de epidemia actuală de ofilirea bananelor, utilizează câteva gene accesorii pentru producerea și detoxificarea acidului nitric fungic pentru a pătrunde în gazdă.

Chiar dacă cercetătorii nu cunosc cu exactitate modul în care aceste activități contribuie la infestarea bananelor Cavendish, ei au putut determina că virulența varietății Foc TR4 a fost redusă semnificativ atunci când cele două gene ce controlează producția oxidului nitric au fost eliminate.

Cu toate acestea, autorii studiului subliniază că principala problemă a bananelor este practica de monocultură, deoarece, în acest fel, aceste plante devin cu ușurință ținta unor agenți patogeni.

Sursa: SciTechDaily

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii