Clasificarea ecosistemelor de pădure

publicat de Florin Mitrea
738 vizualizări
Ecosistem de pădure

Ecosistemele de pădure găzduiesc o varietate de organisme vii, cum sunt mamiferele, păsările, insectele, florile, mușchii și microorganismele. Ele includ și elementele nevii ale solului, aerului și apei.

Ecosistemele de pădure pot fi clasificate în funcție de tipul de biom în care se găsesc. Termenul de „biom” este un termen care descrie pe larg tipurile similare de vegetație care acoperă o regiune întinsă. Baza generală pentru clasificarea ecosistemelor forestiere în biomuri depinde de localizarea pădurii într-o regiune caldă, temperată sau rece. Este de remarcat faptul că, în cadrul unui ecosistem forestier, caracteristicile specifice variază considerabil. De exemplu, un ecosistem de pădure tropicală din Brazilia va avea multe specii native de plante și animale diferite față de un ecosistem de pădure tropicală din Malaezia.

Ecosisteme de pădure tropicală umedă

Pădurile tropicale umede se întâlnesc în anumite regiuni ecuatoriale din sudul și centrul Americii, Africa subsahariană, sud-estul Asiei și unele insule din Marea Caraibelor și sudul Oceanului Pacific. Pădurile tropicale umede se caracterizează prin cea mai mare diversitate a speciilor comparativ cu alte ecosisteme de pe planetă.

Precipitațiile abundente și căldura din tot timpul anului produc o vegetație bogată și luxuriantă, cu abori care cresc înalți datorită competiției pentru lumină. Exemple de plante care cresc în pădurile tropicale umede sunt: mușchii, ferigile, plantele agățătoare, orhideele, bromeliaceele și palmierii.

Pădurea Amazoniană

Amazonul, un biom care se distinge prin superlative

Nu numai că Amazonul cuprinde cea mai mare pădure tropicală din lume, dar găzduiește și cel puțin 10% din biodiversitatea cunoscută a lumii.

Numeroase animale din pădurile tropicale umede, cum sunt șerpii, liliecii și maimuțele, trăiesc în arbori. În ecosistemele de pădure tropicale, descompunerea area loc cu rapiditate.

Alte ecosisteme de pădure tropicală

Pădurile tropicale umede nu sunt sigurele ecosisteme de pădure prezente în regiunile tropicale. Alte tipuri de păduri tropicale includ mangrovele și pădurile de foioase (denumite și păduri uscate sau păduri musonice).

În funcție de climatul local, o pădure tropicală poate fi formată dintr-un amestec al acestor tipuri de pădure. De exemplu, unele ecosisteme de pădure tropicală conțin o combinație între arbori de foioase, care își pierd frunzele o dată pe an, și arbori veșnic verzi. Aceasta se datorează, adesea, schimbărilor sezoniere din tiparele precipitațiilor, așa cum este cazul climatului musonic, în care perioadele secetoase alternează cu cele bogate în precipitații.

Ecosisteme de pădure temperată

În regiunile temperate de pe glob, ecosistemele de pădure sunt des întâlnite și pot consta din arbori de foioase, arbori cu frunze permanent verzi sau o combinație a acestora. Întinderi mari acoperite cu păduri temperate se găsesc în nord-estul Asiei, în jumătatea estică a Americii de Nord, în vestul și centrul Europei.

Temperaturile pot varia mult în cadrul acestor ecosisteme, care prezintă sezoane bine definite. Speciile de plante includ, printre altele, stejarul, arțarul, salcia, specii de nuc și cucuta, în timp ce gama animalelor variază de la veveriță la lup și urs.

O categorie separată de păduri temperate, întâlnită în Pacific Nordwest din S.U.A., vestul Columbiei Britanice și sudul Alaskăi, este pădurea temperată umedă. Întâlnite în pâlcuri mici și în Chile sau Australia, aceste păduri diferă de pădurile temperate tipice prin nivelurile ridicate ale precipitațiilor, care pot cădea sub formă de ploaie sau zăpadă (zăpada este mai frecventă la altitudini mari).

Umiditatea ridicată a pădurilor temperate umede permite dezvoltarea la nivelul solului și pe scoarța copacilor a unei vegetații luxuriante – mușchi, ferigi și licheni. Deși coniferele domină aceste tipuri de pădure, în aceste ecosisteme se întâlnesc și unele specii de foioase. La fel ca pădurile tropicale umede, pădurile temperate umede au o biomasă ridicată, însă diversitatea speciilor este mai redusă.

Pădure de conifere

Plantele din pădurile de conifere

Pădurile de conifere se mai numesc și păduri boreale, iar în America de Nord acest tip de ecosistem este cunoscut sub denumirea de taiga.

Ecosistemele de pădure boreală

Pădurile boreale se situează între etajul pădurilor temperate și tundra arctică. Cunoscute și sub denumirea de taiga, ecosistemele de pădure boreală constau aproape în totalitate din conifere (arbori cu frunze veșnic verzi), cum sunt pinul, molidul, bradul și zada.

Speciile de animale din pădurile boreale includ iepurele, elanul, vulpea, caribu, ursul etc. Insectele sunt prolifice în timpul verii boreale și numeroase păsări, printre care păsările de apă, migrează în regiunile boreale pentru a se hrăni cu insecte.

Cele mai întinse ecosisteme de păduri boreale din lume se întâlnesc în Siberia, apoi în Scandinavia, Canada și Alaska.

Sursa: Sciencing.com

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii