De ce nu simțim mișcarea de rotație a Pământului

publicat de Florin Mitrea
2,1K vizualizări
Pământul și Luna

Pământul se rotește în jurul axei sale o dată la fiecare 24 de ore. În zona ecuatorului, viteza de rotație este de aproximativ 1.600 km/h. Cu toate acestea, noi nu simțim această mișcare de rotație a planetei noastre. Motivul este acela că noi și tot ceea ce există în jurul nostru, inclusiv oceanele și atmosfera, ne rotim cu aceeași viteză odată cu Pământul.

Dacă rotația Pământului ar crește sau ar încetini brusc, atunci noi am simți cu siguranță acest lucru, deoarece ar fi ceva similar cu a călători cu o mașină rapidă când cineva accelerează sau frânează brusc.

Rotația constantă a planetei noastre a produs confuzie în rândurile strămoșilor noștri în privința adevăratei naturi a cosmosului. Aceștia au observat că stelele, Soarele și Luna păreau să se deplaseze deasupra Pământului. Totuși, ei nu simțeau că planeta noastră s-ar mișca. Așadar, au interpretat în mod logic această observație prin faptul că Pământul este staționar, iar cerul se mișcă deasupra noastră.

Cu excepția savantului grec Aristarh din Samos, marii gânditori ai lumii au susținut ideea geocentrică (Pământul se află în centrul universului) a cosmosului timp de multe secole. De fapt, Aristarh a propus modelul heliocentric (Soarele se află în centrul sistemului solar) al universului cu sute de ani înaintea erei noastre.

Abia în secolul al XVI-lea, modelul heliocentric propus de Nicolaus Copernic a început să fie discutat și înțeles. Deși nu era lipsit de unele erori, acest model a convins lumea că Pământul se rotește în jurul axei sale și că orbitează în jurul Soarelui.

Sursa: EarthSky.org

Din aceeași categorie

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign