Poluarea cu plastic și chimicalele din plastic reprezintă o amenințare serioasă pentru bunăstarea oamenilor și sănătatea mediului înconjurător. Chiar dacă reciclarea este propusă adesea ca soluție la această problemă, prezența pe scară largă a chimicalelor toxice în plastic – introduse intenționat sau involuntar în timpul producției – subminează eficacitatea acesteia ca abordare sigură și durabilă.
Pentru a aborda criza poluării cu plastic, este necesară îmbunătățirea siguranței și sustenabilității proceselor de producție a plasticului. Decidenții politici trebuie să facă modificări ale politicilor globale, regionale și naționale pentru a reduce nivelul de toxicitate existent de-a lungul ciclului de viață al plasticului și a aborda chimicalele din fiecare etapă a producției.
Cercetătorii au identificat cinci politici strategice pentru susținerea tranziției spre un plastic mai sigur și mai durabil:
- Îmbunătățirea raportării, transparenței și trasabilității chimicalelor utilizate în tot ciclul de viață al plasticului;
- Susținerea simplificării chimicalelor și a abordărilor bazate pe grup pentru reglementarea substanțelor chimice periculoase;
- Implementarea monitorizării, testării și controlului calității chimicalelor;
- Crearea de stimulente economice care să urmărească ierarhia deșeurilor;
- Susținerea unei tranziții juste, care să protejeze oamenii care lucrează în industrii ancorate de ciclul de viață al plasticului.
Materialele plastice conțin o gamă largă de substanțe chimice, cum sunt monomerii, polimerii, agenții de procesare, antioxidanții, pigmenții, microbicidele și stabilizatorii, iar fabricarea plasticului a atins deja un nivel care amenință stabilitatea funcțiilor Pământului. În plus, cantitatea și tipurile de chimicale din produsele de plastic variază și există puține cerințe în privința transparenței și a raportărilor.
Reducerea contaminării încrucișate
Autorii studiului mai subliniază riscul ca unele chimicale utilizate cu un anumit scop într-un sector, cum sunt substanțele ignifuge din electronice, să contamineze fluxurile de plastic din alte sectoare, cum sunt ambalajele pentru alimente și jucăriile.
Cheia unei economii circulare sigure și eficiente a plasticului este reglementarea chimicalelor din tot ciclul de viață al plasticului.
Sursa: SciTechDaily