Câte celule există în corpul uman?

publicat de Florin Mitrea
26 vizualizări
Câte celule există în corpul uman

Celulele sunt cărămizile din care sunt construite toate țesuturile și organele din corp, iar acum oamenii de știință au estimat câte celule există în corpul uman. Potrivit unei analize a peste 1.500 de studii, un bărbat adult de vârstă medie are 36 de trilioane de celule (numărul 36 urmat de 12 zerouri), în timp ce o femeie adultă are 28 de trilioane, iar un copil de 10 ani are 17 trilioane.

Pentru a ajunge la această estimare, cercetătorii au luat în considerare mărimea și numărul a 400 de tipuri de celule din 60 de țesuturi, inclusiv celulele musculare, neuronii și celulele imunitare.

Deși oamenii de știință au mai estimat un număr similar de celule (între 30 și 37 de trilioane) la bărbații adulți, relația dintre mărimea și numărul celulelor nu a mai fost studiată la nivelul întregului organism.

„Am fost surprinși să observăm o relație inversă între mărimea și numărul celulelor din întreg corpul uman”, spune Ian Hatton, de la Institutul Max Planck pentru Matematici în Știință, din Leipzing, Germania, autorul principal al studiului. Cu alte cuvinte, există un compromis între mărimea și numărul celulelor: cu cât celulele sunt mai mari, cu atât numărul lor este mai mic, comparativ cu celulele mici. Această înseamnă că, dacă celulele sunt grupate în funcție de dimensiuni, fiecare grup contribuie la fel la masa totală a corpului.

Câte celule există în corpul uman?

În corpul unui bărbat adult de vârstă medie există aproximativ 36 de trilioane de celule, iar în corpul unei femei adulte de vârstă medie numărul celulelor este de circa 28 de trilioane.

Autorii recunosc mai multe limitări ale studiului. De exemplu, ei s-au concentrat pe corpul adulților și al copiilor cu greutăți „medii”. Bărbatul lor adult de referință cântărește 70 de kilograme, femeia adultă are 60 kg, iar copilul cântărește 32 kg, pe baza cifrelor de referință ale Comisiei Internaționale pentru Protecție Radiologică. Acest lucru nu reflectă variația uriașă în dimensiuni și greutăți care există între oameni.

„Desigur, există o variație mare între diferitele modele anatomice”, spune Hatton. „Dar, în afară de variația numărului de adipocite (celule grase) din grăsime și a numărului de miocite (celule musculare) din mușchi, o mare parte din variație probabil nu este semnificativă în raport cu celelalte surse de eroare”, mai spune cercetătorul.

Într-adevăr, autorii studiului au explicat că pot exista multe incertitudini în cifrele lor. În multe cazuri, ei au trebuit să se bazeze pe inferențe despre dimensiunile celulelor făcute folosind microscopia și alte măsurători indirecte, mai degrabă decât pe măsurători directe ale masei diferitelor tipuri de celule. De asemenea, cercetătorii au estimat numărul de celule de la femeile adulte și de la copii pe baza studiilor ce luaseră în considerare predominant bărbații adulți.

De aceea, sunt necesare mai multe studii pentru a înlătura lipsurile existente. Însă, deocamdată, noul studiu subliniază o serie de discrepanțe în numărarea celulelor introduse de lucrările anterioare, care ar putea avea implicații potențiale asupra sănătății.

„Probabil că cea mai importantă este estimarea noastră privind numărul total de limfocite umane, care sunt vitale pentru funcția noastră imunitară”, spune Hatton. „Estimăm 2 trilioane de limfocite în corpul uman, ceea ce este de patru ori mai mare decât estimările anterioare, fapt care s-ar putea dovedi important în sănătatea și bolile legate de limfocite, cum sunt SIDA sau leucemia”. HIV și SIDA slăbesc sistemul imunitar prin distrugerea anumitor limfocite, în timp ce leucemia este un cancer care afectează celulele imunitare.

Sursa: Live Science

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii