Aorta este o arteră în formă de baston. Ea începe din ventriculul stâng al inimii, de unde pornește spre cap pe o distanță scurtă, apoi efectuează o curbă și se îndreaptă spre partea inferioară a corpului. Aorta trece prin cavitatea toracică și abdomen, pentru a se termina la nivelul pelvisului.
De la diferite niveluri ale aortei se desprind perechi de vase de sânge. Aceste ramificații ajung la mușchi, nervi și organele din tot corpul.
Aorta este cel mai mare vas de sânge din corp. Ea are o lungime de peste 30 cm și un diametru maxim de 2,5 cm. În zona pelviană, diametrul său se reduce la 2 cm.
Artera aortă are o structură alcătuită din trei straturi de țesut:
- stratul interior (tunica intima) – acest strat este tubul prin care circulă sângele. El este alcătuit din țesut muscular neted, țesut conjunctiv și celule endoteliale. Aceste celule speciale permit sângelui să transporte oxigenul și nutrienții fără a fi absorbiți înainte de a ajunge la locul potrivit.
- stratul mijlociu (tunica media) – acest strat este alcătuit din țesut muscular neted, elastină și colagen. Aceste substanțe permit aortei să se adapteze la un flux variabil de sânge, în funcțiile de nevoile organismului; atunci când este necesar mai mult sânge, aorta se lărgește, iar dacă este nevoie de mai puțin sânge, artera se îngustează.
- stratul exterior (tunica adventitia) – acest strat ancorează aorta și o conectează la nervii și țesuturile din vecinătate.
Aorta prezintă mai multe secțiuni, după cum urmează:
- rădăcina aortică – secțiunea care se atașează de inimă; aceasta este cea mai largă parte a aortei;
- valva aortică – trei structuri de țesut în formă de clapetă, care se deschis și se închid pentru a elibera sângele bogat în oxigen din inimă;
- aorta ascendentă – porțiunea scurtă care urcă spre cap după ce părăsește inima;
- arcul aortic – porțiunea curbată care îi conferă aortei aspectul de baston;
- aorta descendentă – segmentul cel mai lung, care se întinde de la cutia toracică (aorta toracică) până în zona abdominală (aorta abdominală).
După cum a fost menționat mai sus, din aortă se ramifică mai multe vase de sânge. Din aorta ascendentă se ramifică arterele coronare, care aprovizionează cu sânge mușchiul inimii. Din arcul aortic se desprind (1) trunchiul brahiocefalic, care se ramifică în artera subclaviculară dreaptă (aprovizionează brațul drept) și artera carotidă dreaptă (aprovizionează creierul și partea dreaptă a capului și gâtului), (2) artera subclaviculară stângă (aprovizionează brațul stâng și spatele creierului) și (3) artera carotidă stângă (aprovizionează creierul și partea stângă a capului și gâtului).
Din aorta descendentă toracică se ramifică (1) arterele bronhice (aprovizionează bronhiolele – structuri ale plămânilor), (2) arterele mediastinale (aprovizionează mediastinul – spațiul dintre plămâni în care se află laringele, esofagul și alte structuri); (3) arterele esofagiene (aprovizionează esofagul), (4) arterele pericardice (aprovizionează pericardul – un sac protector din jurul inimii) și (5) arterele frenice superioare (aprovizionează vertebrele, măduva spinării și mușchii din zona toracică, precum și articulațiile și pielea de la mijlocul spatelui).
Din aorta descendentă abdominală se ramifică (1) arterele frenice inferioare (aprovizionează diafragma), (2) trunchiul celiac (aprovizionează organele sistemului gastrointestinal, cum sunt stomacul, ficatul, splina și pancreasul), (3) arterele mezenterice superioară și inferioară (aprovizionează intestinele), (4) arterele renale (aprovizionează rinichii), (5) arterele gonadale (aprovizionează ovarele, respectiv testiculele), (6) arterele lombare (aprovizionează vertebrele, măduva spinării, mușchii, articulațiile și pielea din partea inferioară a spatelui), (7) arterele sacrale mediane (aprovizionează partea inferioară a coloanei vertebrale și partea de sus a pelvisului) și (8) arterele iliace (aprovizionează extremitățile inferioare).
Ce funcții îndeplinește artera aortă?
Aorta este principalul vas prin care sângele bogat în oxigen circulă de la inimă spre restul corpului. Ea furnizează, de asemenea, nutrienți și hormoni. Ramificațiile aortei permit acestor substanțe să ajungă la toate organele și țesuturile.
Funcțiile aortei sunt extrem de importante, deoarece artera este principala sursă de oxigen și nutrienți pentru numeroase organe. Dacă fluxul de sânge prin acest vas de sânge major este perturbat, pot apărea complicații potențial letale în doar câteva minute, ca de exemplu: anevrismul aortic, hemoragia internă, disecția aortică, insuficiența renală și atacul vascular cerebral.
Afecțiune ale arterei aortice
Artera aortă poate fi afectată de boli, defecte și vătămări care îi perturbă funcționarea. Iată câteva exemple:
- regurgitarea aortică – valva aortică nu se închide complet, ceea ce face ca sângele să se reîntoarcă la inimă în loc de a fi împins în corp;
- stenoza aortică – valva aortică devine rigidă și îngustă, limitând fluxul de sânge spre corp;
- boala valvei aortice bicuspide – valva aortică are doar două clapete în loc de trei; afecțiunea apare la naștere și poate să producă simptome doar la adulți;
- anevrismul aortic abdominal – un punct slab și bombat apărut la nivelul aortei abdominale;
- anevrismul aortic toracic – lărgirea aortei la nivelul toracelui;
- rădăcina aortică dilatată – lărgirea anormală a rădăcinii aortei;
- ulcer aortic perforant – acumulări de grăsimi (plăci) care perforează stratul interior al aortei și ajung la stratul mijlociu;
- disecția aortică – o ruptură la nivelul stratului interior al aortei, care face ca sângele să pătrundă în spațiul dintre straturi;
- ruptura aortei – ruptură care perforează toate cele trei straturi ale peretelui aortei, ceea ce duce la scurgerea sângelui în interiorul corpului.
Aorta poate fi afectată și de boli congenitale (defecte prezente la naștere), ca de exemplu:
- coarctarea aortei – aorta este anormal de îngustă, ceea ce face ca inima să lucreze mai greu decât ar trebui pentru a pompa sângele în corp;
- sindromul hipoplazic al inimii stângi – o combinație de defecte cardiace ce afectează partea stângă a inimii;
- arcul aortic întrerupt – afecțiune rară în care aorta nu se dezvoltă corect și care afectează fluxul de sânge spre corp.
Alte boli care pot afecta aorta sunt: ateroscleroza aortică, infecția aortei, trauma aortei, trombi murali, inflamarea aortei, arterita Takayasu.
Cum putem preveni îmbolnăvirea aortei?
Unele boli, cum sunt defectele congenitale, afecțiunile genetice și traumele, sunt dificil de prevenit. Însă există modalități de a preveni alte boli ale aortei:
- adoptarea unui stil de viață sănătos, care să includă o dietă echilibrată și multă activitate fizică;
- utilizarea de medicamente care reduc tensiunea arterială și nivelurile de colesterol sau glucoză sanguină;
- limitarea consumului de alcool;
- gestionarea stresului;
- stoparea fumatului sau a utilizării altor produse din tutun.
Sursa: Cleveland Clinic