Cassiopeia A, prima imagine a noului observator cu raze X al NASA

publicat de Florin Mitrea
373 vizualizări
Rămășițele supernovei Cassiopeia A

Noul observator cu raze X al NASA, The Imaging X-Ray Polarimetry Explorer (IXPE), a realizat prima imagine, după o perioadă de punere în funcțiune care a durat o lună întreagă.

IXPE și-a îndreptat privirea către una dintre țintele favorite ale astronomilor, rămășițele supernovei Cassiopeia A. Deși razele X sunt invizibile pentru ochiul uman, abundența culorii magenta din imagine este direct proporțională cu intensitatea radiațiilor X.

Pentru comparație, echipa a suprapus observațiile altui observator cu raze X, Telescopul Chandra X-Ray, care în imagine apar ca niște nervuri de culoare albastră. Chandra și IXPE au două tipuri diferite de detectori și, ca urmare, înregistrează niveluri diferite ale puterii de rezoluție (claritate). Împreună, cele două observatoare pot produce date mai detaliate despre sursele intense de energie din univers.

Deoarece atmosfera Pământului absoarbe cea mai mare parte a razelor X, acestea nu sunt detectabile cu ajutorul telescopelor de la sol. Observatoarele cu raze X amplasate în spațiu ne-au permis să facem noi descoperiri și să înțelegem mai bine cosmosul.

Noua imagine realizată de IXPE conține date colectate în perioada 11-18 ianuarie. Misiunea a fost lansată pe 9 decembrie 2021, la bordul unei rachete Falcon 9 a companiei SpaceX, de la Centrul Spațial Kennedy al NASA din Florida. IXPE a fost plasat pe orbită în jurul ecuatorului Pământului, la o altitudine de aproximativ 600 de kilometri.

IXPE este un proiect comun al NASA și Agenției Spațiale Italiene și este primul observator spațial dedicat măsurării polarizării razelor X provenite de la unele dintre cele mai fascinante și dinamice obiecte din univers.

Cassiopeia A reprezintă rămășițele unei stele care a explodat în urmă cu câteva mii de ani în galaxia noastră (Calea Lactee) și se află la o distanță de 10.000 de ani-lumină, în constelația Cassiopeia. Așadar, de fapt steaua a explodat cu 10.000 de ani înainte ca lumina ei să ajungă pe Pământ, la sfârșitul anilor 1600.

Undele de șoc produse de explozie s-au propagat prin gazele din jur, încălzindu-le le temperaturi ridicate și determinând particulele cosmice să formeze nori care strălucesc în domeniul radiațiilor X. Cassiopeia A a mai fost studiată și de alte telescoape, însă IXPE va permite astronomilor să o examineze într-un mod nou.

De exemplu, IXPE va permite oamenilor de știință să observe, pentru prima dată, cum variază polarizarea de-a lungul resturilor supernovei, care ocupă o suprafață cu diametrul de 10 ani-lumină.

Sursa: Universe Today.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii