Când putem observa umbra Pământului

publicat de Florin Mitrea
204 vizualizări
Umbra Pământului văzută de pe plajă

La fel ca toate obiectele cerești care orbitează Soarele, planeta noastră își proiectează propria sa umbră. Aceasta poate fi observată cu ușurință pe cer chiar după apus sau înainte de răsărit. De fapt, noaptea însăși este chiar umbra Pământului.

Cel mai potrivit moment pentru observarea umbrii Pământului este atunci când ea se așterne pe suprafața planetei. Ca orice umbră, umbra planetei noastre se află pe partea opusă soarelui, deci va trebui să o căutăm spre este după apusul soarelui și spre vest înainte de răsărit.

În imaginea de mai sus, umbra Pământului apare sub forma unei benzi întunecate la culoare situate chiar deasupra orizontului. Forma umbrei este curbată deoarece planeta noastră este sferică.

Umbra planetei noastre se poate întinde departe în spațiu, ajungând pe Lună. De aceea se formează eclipsele lunare, când Luna se află în umbra Pământului.

Atunci când Soarele, Pământul și Luna se aliniază în spațiu, Pământul fiind la mijloc, umbra planetei noastre cade pe suprafața Lunii. De obicei, există două sau mai multe eclipse lunare în fiecare an. Unele eclipse sunt totale, alte sunt parțiale, iar altele sunt penumbre.

În timpul unei eclipse de lună, o cantitate mică din lumina solară este filtrată de atmosfera planetei noastre și ajunge în umbra Pământului proiectată pe Lună. De aceea, în mijlocul unei eclipse lunare totale, umbra proiectată pe Lună capătă o nuanță roșiatică.

O altă modalitatea de a vedea umbra Pământului este de a o observa din spațiu, așa cum apare în imaginea de mai jos.

Pământul văzut din spațiu noaptea

Jumătatea întunecată a Pământului văzută din spațiu. | Foto: NASA EARTH OBSERVATORY (CC BY 2.0)

Sursa: EarthSky.org

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii