De ce castorii își construiesc baraje?

publicat de Florin Mitrea
615 vizualizări
Un castor în apă

Castorii sunt renumiți pentru construirea de baraje, la care aceste animale folosesc trunchiuri și crengi de copaci pe care le taie cu ajutorul dinților lor puternici. Castorii utilizează, de asemenea, ierburi, roci și noroi pentru a-și întări structurile.

Simplu spus, castorii își construiesc baraje pentru a se simți în siguranță, ceea ce este deosebit de dificil având în vedere natura lor. Corpul lor seamănă cu un sac de carne de 18-36 kg, cu picioare foarte scurte. Din aceste motiv, ei reprezintă o pradă ușoară atunci când se află pe uscat. Însă în apă, ei sunt aproape invincibili, fiind înotători excelenți și putându-și ține respirația timp de 10-15 minute. Așadar, prin construirea unui baraj, castorii și creează o baltă în care se simt în siguranță.

Aceste corpuri de apă sunt suficient de adânci pentru ca animalele să se ascundă de prădători, cum ar fi leii de munte, urșii, lupii și coioții. De asemenea, barajele pot inunda anumite zone pentru a aduce castorii mai aproape de sursă lor principală de hrană – scoarța de copaci, frunzele, crenguțele de copaci sau plantele de apă.

Mai mult, castorii își pot construi adevărate rețele de canale în spatele barajelor, cu scopul de a extinde suprafața apei. Aceste canale pot servi la transportul bucăților mari de hrană și a materialelor de construcție înapoi la baraj.

Deși barajele îi protejează pe castori, ei nu locuiesc în aceste structuri, ci în vizuine construite din ramuri, ierburi, mușchi și noroi, situate pe malul bălților create. În aceste vizuine este trăiesc în grupuri familiale denumite colonii, alcătuite, în medie, din cinci indivizi.

Barajele construite de castori ajută ecosistemele

Barajele construite de castori aduc beneficii nu numai acestor rozătoare, ci și multor alte specii. Ele ajută la încetinirea curgerii apei și la menținerea ei în teren mai mult timp. Acest fapt poate transforma simple pâraie în adevărate ecosisteme de zonă umedă. Cantitatea de hrană și apă din aceste zone umede le transformă în habitate excelente pentru numeroase specii.

În cele din urmă, reintroducerea castorilor în habitatele lor originale poate ajuta la reducerea impactului schimbărilor climatice și poate aduce beneficii ecosistemelor în mai multe moduri. O parte din apa din bălțile create de castori se infiltrează în solurile din vecinătate, de unde plantele o pot extrage cu ușurință în condiții de secetă. Aceasta menține vegetația verde și bogată – o piedică în calea incendiilor de vegetație. Aceste petice de vegetație rezistente la foc mențin ecosistemele intacte și oferă refugiu pentru animalele care nu pot fugi din calea focului.

În plus, vegetația din jurul barajelor construite de castori absoarbe dioxidul de carbon din atmosferă și reduce daunele produse de inundații

Sursa: Live Science

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii