Astronomii au descoperit cea mai apropiată gaură neagră de Pământ

publicat de Florin Mitrea
425 vizualizări
Gaura neagră Gaia BH1

Cea mai apropiată gaură neagră descoperită până acum se află doar la 1.560 de ani-lumină față de Pământ, potrivit unui studiu recent. Gaura neagră, denumită Gaia BH1, are aproximativ zece mase solare și orbitează o stea asemănătoare soarelui nostru.

Majoritatea găurilor negre cunoscute fură și consumă materia gazoasă a stelelor masive însoțitoare. Aceste gaze formează un disc în jurul găurii negre și strălucesc puternic în domeniul razelor X. Însă găurile negre „flămânde” nu sunt cele mai des întâlnite în galaxia noastră. Mult mai numeroase sunt găurile negre liniștite, pe care astronomii visează să le descopere de zeci de ani.

Așadar, astrofizicianul Kareem El-Badry și colegii săi au analizat noile date provenite de la Telescopul Gaia, care cartografiază cu precizie pozițiile a miliarde de stele. O stea care orbitează o gaură neagră la distanță sigură nu este „mâncată” de aceasta, dar va fi atrasă înainte și înapoi de către gravitația găurii negre. Astronomii pot detecta această mișcare a stelei și pot deduce prezența găurii negre.

Cygnus X-1

Găurile negre, cele mai întunecate obiecte din univers

Găurile negre sunt regiuni din spațiu în care forța de atracție gravitațională este atât de puternică, încât nimic, nici chiar lumina, nu poate scăpa.

Dintre cele sute de mii de stele care părea atrase de un obiect nevăzut, doar unul părea un candidat bun pentru o gaură neagră. Observațiile ulterioare cu alte telescoape susțin ipoteza prezenței unei găuri negre, relatează astronomii în revista Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Gaia BH1 este cea mai apropiată gaură neagră descoperită până acum – următoarea cea mai apropiată se află la 3.200 de ani-lumină depărtare. Însă probabil că nu este cea mai apropiată care există sau care va fi descoperită vreodată. Astronomii cred că există aproximativ 100 de milioane de găuri negre în Calea Lactee, dar aproape toate sunt invizibile.

Următoarele date furnizate de Telescopul Gaia vor apărea în anul 2025, iar astronomii se așteaptă ca acestea să aduc noi informații care să-i ajute la vânătoarea de găuri negre.

Sursa: Science News

Din aceeași categorie

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign