Vitamina K1 reduce semnificativ riscul de fracturi osoase

publicat de Florin Mitrea
47 vizualizări
Legume și fructe verzi

Un studiu pe termen lung care a analizat legătura dintre spitalizările pentru fracturi osoase și dietă la aproape 1.400 de femei în vârstă a descoperit că vitamina K1 (filochinona) reduce în mod semnificativ riscul de spitalizare.

Fracturarea unui os poate avea efecte semnificative asupra vieții unei persoane, mai ales la vârste înaintate, atunci când fracturile de șold pot duce la dizabilități, pot reduce independența și pot crește riscul de mortalitate.

Totuși, cercetătorii de la Institutul de Nutriție și Inovații în Sănătate al Universității Edith Cowen din Australia au arătat că ar putea exista metode de reducere a riscului de fracturi odată cu înaintarea în vârstă.

Studiul a evaluat legătura dintre spitalizările pentru fracturi osoase și aportul de vitamina K1 la aproape 1.400 de femei australiene în vârstă, pe o perioadă de 14,5 ani. Rezultatele au arătat că femeile care au consumat mai mult de 100 de micrograme de vitamina K1 – echivalentul a circa 125 de grame de legume cu frunze verzi – prezentau o probabilitate mai redusă cu 31% de a suferi fracturi, comparativ cu participanții care consumaseră mai puțin de 60 de micrograme în fiecare zi (doza zilnică recomandată în prezent în Australia).

Rezultatele erau și mai bune în cazul fracturilor de șold, persoanele consumatoare de filochinonă prezentând un risc de spitalizare redus la jumătate.

Studiile de bază au identificat rolul critic al vitaminei K1 în carboxilarea proteinelor osoase dependente de filochinonă, așa cum este osteocalcinul, despre care se crede că îmbunătățește duritatea osului. Studiile anterioare arătaseră că un aport zilnic de vitamina K1 mai mic de 100 de micrograme ar putea fi insuficient pentru această carboxilare.

S-a dovedit, de asemenea, că vitamina K1 îmbunătățește sănătatea sistemului cardiovascular.

Aportul zilnic recomandat de vitamina K1 poate fi obținut relativ cu ușurință prin consumul a 75-100 g de legume cu frunze verzi, cum sunt spanacul, varza și broccoli.

Sursa: SciTechDaily

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii