Unde răsare soarele prima dată pe Pământ?

publicat de Florin Mitrea
783 vizualizări
Răsărit de soare deasupra mării

Pe planeta noastră sferică, soarele oricând se află deasupra orizontului undeva. Dar unde anume răsare soarele pentru prima dată în fiecare zi?

Din punct de vedere fizic, nu există un „prim” răsărit (și nici un „ultim” răsărit). Există doar o serie de răsărituri perpetue care se petrec din ce în ce mai departe despre vest.

Însă pentru a ține evidența timpului, oamenii au conceput un sistem internațional al timpului, inclusiv fusurile orare și Linia Internațională a Datei – linia de pe Pământ unde se termină o zi și începe următoarea. Așadar, „primul răsărit” al zilei are loc la nivelul acestei linii arbitrare.

Linia Internațională a Datei trece prin mijlocul Oceanului Pacific, aproximativ de-a lungul meridianului 180. În cea mai mare parte ea este o linie dreaptă, dar mai există câteva devieri astfel încât o țară să nu fie împărțită în două sau din motive politice ori economice. De exemplu, Linia Internațională a Datei se întinde pe 3.200 km la est de Insulele Kiribati de la ecuator. Kiribati este primul fus orar de pe Pământ – UTC+14 -, deci pentru o mare parte a anului, această regiune are parte de primul răsărit al zilei. Mai exact, cea mai estică insulă nelocuită din Kiribati, Insula Millennium, cunoscută și sub numele de Insula Caroline, este adesea primul loc de pe Pământ care întâmpină soarele.

Totuși, nu se întâmplă întotdeauna așa. Planeta noastră are o înclinație de 23,5 grade, deci modul în care lumina solară cade pe suprafața planetei se modifică în decursul anului. În timpul solstițiului de vară din emisfera sudică și al solstițiului de iarnă din emisfera nordică, soarele strălucește deasupra Tropicului Capricornului, iar Polul Sud și cea mai mare parte a Antarcticii sunt iluminate 24 de ore pe zi. Așadar, Insula Young din Oceanul Sudic (Oceanul Antarctic) va fi prima care primește lumina soarelui în zilele și săptămânile din jurul solstițiului, inclusiv ziua de 1 ianuarie.

În schimb, în timpul solstițiului de vară din emisfera nordică și al solstițiului de iarnă din emisfera sudică, soarele strălucește mai mult deasupra emisferei nordice. Drept urmare, primul răsărit de soare va avea loc mai către nord. Linia Internațională a Datei trece printre Rusia și Alaska, traversând Strâmtoarea Bering. Ea traversează o pereche de insule numite Insulele Diomede. Insula Bid Diomede aparține Rusiei, iar Insula Little Diomede aparține Statelor Unite. În săptămânile sau chiar lunile zilei de 21 iunie (solstițiul de vară în emisfera nordică), insula rusească întâmpină primul răsărit de soare.

Sursa: Live Science

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii