Tyrannosaurus rex este singura specie de dinozauri recunoscută din genul Tyrannosaurus. Studiile anterioare au descoperit diferite variații în cadrul genului Tyrannosaurus în privința osului femural și specimene cu unul sau doi dinți incisivi subțiri de fiecare parte a capetelor frontale ale maxilarului.
Oamenii de știință au analizat oasele și resturile dentare de la 37 de exemplare de tiranozaur. Ei au comparat robustețea femurului de la 24 de specimene, o trăsătură calculată pe baza lungimii și grosimii osului, care oferă indicii în privința rezistenței acestuia. Au măsurat, de asemenea, diametrul bazei dinților și spațiul dintre gingii pentru a evalua dacă specimenele aveau unul sau doi dinți incisivi subțiri.
Cercetătorii au observat că oasele femurale variau în funcție de exemplar, unele fiind mai robuste, iar altele mai gracile. Existau oase femulare de două ori mai robuste decât cele gracile, ceea ce sugera că nu era o diferență dată de sex. De asemenea, variația femurului nu era legată de vârsta animalului, deoarece au fost descoperite femururi robuste la indivizi juvenili, dar și femururi gracile la indivizi adulți.
Structura dentară a variat și ea între diferitele specimene, deși indivizii la care s-au putut efectua ambele măsurători (ale femurului și dinților) a fost în număr redus (doar 12 exemplare). Specimenele cu un singur dinte incisiv au fost corelate cu o gracilitate mai mare a femurului.
Dintre exemplarele de Tyrannosaurus, 28 au putut fi identificate în straturi distincte de sedimente (stratigrafie) din formațiunile din Lancian – Maastrichtianul superior din America de Nord (cu o vârstă estimată între 67,5 și 66 milioane de ani). Cercetătorii au comparat specimenele de tiranozaur cu alte teropode găsite în straturile inferioare de sedimente.
În straturile inferioare de sedimente au fost identificate doar femururi robuste de tiranozaur (6 femururi). Variațiile în robustețea femururilor din straturile inferioare nu a fost diferită față de cea a altor specii de teropode, ceea ce indică existența unei singure specii de Tyrannosaurus la acea vreme.
În stratul mijlociu de sedimente a fost identificat doar un femur gracil de tiranozaur, iar alte cinci femururi gracile au fost identificate în stratul superior, împreună cu alte femururi robuste. Variația robusteții femururilor de Tyrannosaurus din stratul superior de sedimente a fost mai ridicată decât la alte teropode. Aceasta sugerează că specimenele de Tyrannosaurus descoperite în straturile superioare de sedimente s-au dezvoltat în mai multe forme distincte din punct de vedere fizic comparativ cu specimenele din straturile inferioare și cu alte specii de dinozaur.
Pe baza analizei lor, oamenii de știință au nominalizat două potențiale noi specii de Tyrannosaurus. Prima specie este Tyrannosaurus imperator și este legată de specimenele descoperite în straturile mijlocii și inferioare de sedimente, fiind caracterizată prin femururi mai robuste și existența a doi dinți incisivi. A doua specie este Tyrannosaurus regina și este legată de specimenele din straturile superioare și posibil cele mijlocii, fiind caracterizată prin femururi gracile și existența unui singur dinte incisiv.
Tyrannosaurus rex, specia renoscută astăzi, a fost identificată în stratul superior de sedimente și posibil în cel mijlociu, fiind caracterizată prin femurul robust și existența unui singur dinte incisiv.
Cercetătorii nu exclud posibilitatea ca variațiile observate să se datoreze unor diferențe individuale extreme sau unui dimorfism sexual atipic și atrag atenția că nu este cunoscută cu exactitate localizarea în straturile de sedimenete a unora dintre specimenele studiate.
Sursa: Science Daily.