Telescopul Hubble surprinde un nor cosmic împânzit cu stele

publicat de Florin Mitrea
43 vizualizări
Roiul de stele NGC 6530

Telescopul Hubble surprinde această imagine a unei porțiuni a roiului deschis NGC 6530, care apare sub forma unui perete de fum împânzit cu stele. NGC 6530 este un grup format din câteva mii de stele aflate la o depărtare de circa 4.350 de ani-lumină față de Pământ, în Constelația Săgetătorul. Roiul face parte din Nebuloasa Laguna, un nor gigantic de praf și gaz interstelar.

Telescopul Hubble a mai fotografiat Nebuloasa Laguna în anii 2010 și 2011. Nebuloasa este cea care dă acestei imagini aspectul său distinct de fum;  norii de gaz și praf interstelar se întind de la o parte la alta a imaginii.

Astronomii au studiat NGC 6530 cu ajutorul instrumentelor Advanced Camera for Surveys și Wide Field Planetary Camera 2 de la bordul Telescopului Hubble. Ei au cercetat regiunea în speranța că vor descoperi noi exemple discuri protoplanetare ionizate – o clasă specială de discuri protoplanetare iluminate care înconjoară stelele nou formate. Marea majoritate a acestor discuri cunoscute până acum au fost observate în Nebuloasa Orion din vecinătate.

Capacitatea Telescopului Hubble de a detecta lungimile de undă din domeniul infraroșu apropiat al spectrului electromagnetic – cu ajutorul instrumentului Wide Field Camera 3 – este indispensabilă pentru înțelegerea formării stelelor și a originii sistemelor exoplanetare.

Observațiile noului Telescop Spațial James Webb, cu capacități fără precedent în domeniul infraroșu, vor completa observațiile realizate de Telescopul Hubble și vor permite astronomilor să vadă prin norii de praf care înconjoară stelele nou formate și să investigheze primele etape ale nașterii stelelor.

Sursa: NASA

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii