Telescopul James Webb dezvăluie primele imagini științifice

publicat de Florin Mitrea
219 vizualizări
Nebuloasa Carina

Așteptarea a luat sfârșit! A fost publicată prima imagine științifică realizată de Telescopul Spațial James Webb al NASA. Președintele american Joe Biden a lansat imaginea istorică – cea mai profundă imagine a universului îndepărtat – în cadrul unei conferințe de presă ținute la Casa Albă. NASA a publicat mai multe imagini pe 12 iulie (v. galeria de la sfârșitul articolului).

Prima imagine înfățișează mii de galaxii îndepărtate din Constelația Volans, de pe o porțiune de cer nu mai mare decât cea acoperită de un grăunte de nisip ținut în mâna întinsă. Fotografia arată ”cea mai veche lumină documentată din istoria universului”, a declarat Președintele Biden în timpul prezentării.

Oamenii de știință se așteaptă ca James Webb, cel mai mare telescop lansat vreodată în spațiu, să revoluționeze studierea cosmosului. Primul set de imagini care va fi lansat a fost selectat să cuprindă toate țintele științifice majore ale universului: universul timpuriu, evoluția galaxiilor și a stelelor și planetele din afara sistemului nostru solar.

Un telescop transformațional

Spre deosebire de Telescopul Spațial Hubble, unul dintre cele mai mari și mai faimoase telescoape spațiale, James Webb detectează în principal lumina infraroșie. Telescopul poate penetra prin norii de  praf care înconjoară stelele aflate în formare și poate privi mai departe în univers decât oricând.

Galaxiile aflate foarte îndepărtate de Pământ pot fi observate doar în lumină infraroșie, deoarece expansiunea universului a îndepărtat lumina lor dinspre porțiunea vizibilă a spectrului electromagnetic înspre porțiunea în infraroșu. Prima imagine a universului îndepărtat înfățișează acest efect în jurul roiului de galaxii (clusterului) denumit SMACS 0723, situat la circa 4 miliarde de ani-lumină față de noi. Gravitația clusterului curbează și amplifică lumina obiectelor din spatele său, permițând astronomilor să observe obiecte extrem de îndepărtate.

Prima imagine lansată de James Webb arată galaxii care ar putea avea o vârstă de peste 13 miliarde de ani, apropiată de Big Bang, când a luat naștere universul, în urmă cu 13,8 miliarde de ani.

Telescopul James Webb mai este specializat în spectroscopie – studierea modului în care diferitele lungimi de undă ale luminii interacționează cu materia. Spectrul infraroșu al obiectelor cosmice pe care îl va produce Webb poate dezvălui compoziția chimică a acestor obiecte, ceva care nu poate fi determinat doar pe baza luminii vizibile.

Lumea este atentă

Telescopul James Webb a fost numit după astronomul James E. Webb, care a condus NASA la apogeul programului de explorare a Lunii (Programul Apollo), în anii 1960.

Primele imagini publicate de Webb au fost realizate în doar 120 de ore de observații din timpul ultimelor săptămâni. Studiile viitoare vor include explorarea planetelor Jupiter și Saturn, a stelelor denumite pitice roșii, a galaxiilor îndepărtate aflate în coliziunea una cu alta și a planetelor din jurul altor stele.

Iată imaginile publicate de NASA pe 12 iulie.

Sursa: Nature

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii