Stele variabile tinere, descoperite de Telescopul Hubble în Nebuloasa Orion

publicat de Florin Mitrea
104 vizualizări
Stele variabile tinere în Nebuloasa Orion

Iată o nouă imagine uluitoare realizată de venerabilul Telescop Spațial Hubble. Aceste valuri de albastru și roșu reprezintă o imagine detaliată a unei porțiuni din Nebuloasa Orion. Însă ceea ce atrage în mod special atenția sunt stelele strălucitoare cu vârfurile lor de difracție în formă de cruce – un semn distinctiv al fotografiilor realizate de Hubble.

În centru se află strălucitoarea stea variabilă V 372 Orionis, însoțită de o stea mai mică în partea stângă-sus, denumită BD-05 1307.

V 372 Orionis, denumită și HD 36917 sau Ori 47, este o așa-numită variabilă Orion – o stea variabilă caracterizată prin variații aleatorii ale strălucirii. Variabilele Orion sunt adesea asociate cu nebuloasele difuze, așa cum sunt gazele și praful cosmic din Nebuloasa Orion, o regiune masivă de formare a stelelor situată la aproximativ 1.450 de ani-lumină față de Pământ.

Imaginea a fost realizată cu ajutorul datelor provenite de la două instrumente ale telescopului. Datele în lumină infraroșie și vizibilă de la Advanced Camera for Surveys și Wide Field Camera 3 au fost suprapuse pentru obținerea unui nivel ridicat de detalii al acestui colț al nebuloasei.

Razele care apar în jurul stelelor nu sunt produse, în realitate, de stele, ci sunt artefacte ale imaginii create de telescop. Agenția Spațială Europeană spune că aceste artefacte sunt „create de lumina stelare care interacționează cu componentele Telescopului Hubble, dezvăluind indicii privind structura telescopului. Cele patru raze care înconjoară stelele din imagine sunt create de cei patru suporți care susțin oglinda secundară a telescopului.”

Pentru comparație, Telescopul Spațial James Webb produce șase raze de difracție, datorită segmentelor de formă hexagonală ale oglinzii sale și suportului cu trei componente al oglinzii sale secundare.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii