Solstițiul de vară, cea mai lungă zi a anului

publicat de Florin Mitrea
45 vizualizări
Solstițiul de vară

Solstițiul de vară anunță începutul verii astronomice în Emisfera Nordică și marchează ziua cea mai lungă și noaptea cea mai scurtă din an. Solstițiul cade pe 20 sau pe 21 iunie în fiecare an.

Solstițiile și echinocțiile sunt indicatori ai sezoanelor și se datorează faptului că axa Pământului este înclinată cu 23,5 grade în raport cu orbita sa în jurul Soarelui. Această înclinare face ca diferitele părți ale planetei să primească lumină solară un număr diferit de ore, în funcție de perioada din an. La solstițiul de vară, Emisfera Nordică este înclinată către Soare și de aceea are ziua cea mai lungă.

La Polul Nord, soarele nu apune deloc în timpul solstițiului de vară. Pe de altă parte, în Emisfera Sudică se întâmplă exact opusul și are loc solstițiul de iarnă, când soarele nu răsare deloc. În țara noastră, solstițiul de vară din acest an va avea loc pe 20 iunie, la ora 23:50.

Ce se întâmplă cu Soarele la solstițiul de vară?

La solstițiul de vară, există mai multe ore cu lumină solară cu cât ne deplasăm mai spre nord în Emisfera Nordică. Oamenii din această emisferă ar putea observa că soarele se află foarte sus pe cer la amiază.

La echinocții – cele două zile din an în care ziua este egală cu noaptea – soarele amiezii apare direct deasupra capului, la 90 de grade deasupra ecuatorului. Însă la solstițiul de vară din Emisfera Nordică, soarele amiezii apare direct deasupra capului la altitudine înaltă: Tropicul Cancerului, care se află la 23,5 grade nord de Ecuator. Tropicul Cancerului este cea mai nordică latitudine la care soarele apare direct deasupra capului la amiază.

De ce variază data solstițiului de vară?

În fiecare an, solstițiul de vară din Emisfera Nordică este pe 20 sau 21 iunie, în timp ce în Emisfera Sudică solstițiul de vară cade pe 21 sau 22 decembrie.

Data variază deoarece calendarul gregorian are 365 de zile, cu o zi în plus aduăgată lunii februarie la fiecare patru ani – anii bisescți. În realitate, o rotație completă a Pământului în jurul Soarelui durează 365,25 zile. Datorită acestei discrepanțe, solstițiul nu cade în aceeași zi în fiecare an.

Distanța dintre Pământ și Soare

În unele regiuni din Emisfera Nordică este atât de cald în timpul verii, încât am putea crede că Pământul este mai aproape de Soare în această perioadă. În realitate, lucrurile sunt total opuse: Pământul este mai departe de Soare atunci când este vară în Emisfera Nordică.

În medie, Pământul se află la o distanță de 150 de milioane de kilometri față de Soare, potrivit NASA. Totuși, planeta noastră va fi cel mai departe de Soare (moment denumit afeliu) pe 5 iulie (la aproximativ două săptămâni după solstițiul din iunie), la o distanță de 152.099.968 km. Pământul a fost cel mai aproape de Soare (moment denumit periheliu) pe 2 ianuarie (la două săptămâni după solstițiul din decembrie), la o distanță de 147.100.632 km.

Sursa: Live Science

Din aceeași categorie

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign