Schimbările climatice agravează sute de boli

publicat de Florin Mitrea
155 vizualizări
Inundații în Bangladesh

Schimbările climatice au amplificat peste 200 de boli infecțioase și zeci de afecțiuni netransmisibile, cum sunt mușcăturile produse de șerpii otrăvitori, potrivit unui articol publicat în Nature. Pericolele climatice aduc mai aproape oamenii și organismele cauzatoare de boli, ceea ce duce la o creștere a numărului de cazuri. De asemenea, încălzirea globală poate agrava anumite boli, dar și capacitatea oamenilor de a lupta împotriva lor.

Majoritatea studiilor privind influența schimbărilor climatice asupra bolilor s-au concentrat pe agenți patogeni specifici, metode de transmitere sau efectele unui anumit tip de vreme extremă. Oamenii de știință de la Universitatea din Mānoa, Hawaii, au analizat literatura de specialitate pentru a descoperi dovezi ale modului în care zece pericole induse de schimbarea climatului – inclusiv creșterea temperaturilor, creșterea nivelului mărilor și secetele – au afectat bolile infecțioase transmise sau declanșate de bacterii, virusuri, animale, ciuperci (fungi) și plante.

Grafic agravare boli

Sursa: NATURE

Studiul cuantifică numeroasele căi prin care schimbările climatice afectează bolile la oameni.

Analiza literaturii

Autorii au examinat peste 77.000 de articole, rapoarte și cărți științifice pentru a descoperi înregistrări ale bolilor infecțioase influențate de pericolele climatice care au fost agravate de emisiile de gaze cu efect de seră. Peste 90% dintre articolele relevante fuseseră publicate după anul 2000. În cele din urmă, echipa a identificat 830 de publicații ce conțineau 3.213 de cazuri.

Cercetătorii au descoperit că modificarea climatului a agravat 218 (58%) dintre cele 375 de boli infecțioase cuprinse în GIDEON (Global Infectious Diseases and Epidemiology Network) și în sistemul de monitorizare a bolilor al Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din S.U.A. Numărul total a crescut la 277 de cazuri după ce au fost incluse și bolile netransmisibile, cum sunt astmul și mușcăturile de șerpi veninoși sau insecte. Echipa a identificat, de asemenea, nouă afecțiuni care au fost diminuate de schimbările climatice.

Mod transmitere boli

Sursa: NATURE

Numeroase studii examinează bolile transmisibile deoarece acestea se pot transmite de la om la om și sunt cele mai temute. Însă, pe măsură ce cercetătorii au adunat mai multe informații, ei au găsit rapoarte privind înrăutățirea bolilor netransmisibile, cum este astmul cauzat de nivelurile crescute de alergeni ai plantelor și ciupercilor provocate de schimbările climatice.

Echipa a mai identificat 1.006 de modalități prin care pericolele climatice au dus la cazuri de boală. Multe dintre acestea au implicat aducerea agenților patogeni mai aproape de oameni. De exemplu, creșterea temperaturii și a cantității de precipitații a dus la extinderea arealului țânțarilor și au contribuit la epidemiile de febră Dengue și malarie. În același timp, valurile de căldură determină tot mai mulți oameni să efectueze activități legate de apă, ceea ce duce la o creștere a cazurilor de afecțiuni transmise prin intermediul apei, cum este gastroenterita. Furtunile, creșterea nivelului mărilor și inundațiile forțează oamenii să migreze și au fost implicate în epidemiile de febră Lassa, holeră și febră tifoidă.

Amenințările climatice au făcut, de asemenea, unii agenți patogeni mai virulenți sau au amplificat transmiterea lor. De exemplu, temperaturile ridicate cresc rata de supraviețuire a țânțarilor care poartă virusul West Nile. În plus, aceste pericole slăbesc capacitatea oamenilor de a lupta împotriva infecțiilor datorită unor factori precum stresul psihic, scăderea imunității și malnutriția.

Sursa: Nature

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii