Păsările și plasticul

publicat de Florin Mitrea
554 vizualizări
Păsările și plasticul

Cu o producție anuală de peste 300 milioane de tone, plasticul este unul dintre cele mai utilizate materiale din lume, însă cu o durată de folosință foarte mică în comparație cu durata sa de viață de 20-500 de ani.

Ușoare și concepute să reziste, materialele plastice aruncate sunt transportate ușor prin ecosisteme de către natură (prin vânt, ploaie, ape curgătoare etc.), constituind o serioasă amenințare pentru păsări și alte animale.

Se estimează că în oceanele lumii intră anual 8 milioane de tone de deșeuri din plastic. Pentru a face lucrurile și mai rele, plasticul nu se dizolvă în apă; degradate în particule mici de către apă, lumina solară sau vânt, materialele plastice pot duce la cazuri de ingestie letală la păsări sau la imobilizarea acestora în resturi de plastic (de exemplu într-o plasă din plastic).

Cum poate afecta plasticul păsările

Din nefericire, chiar dacă au aripi, păsările nu pot scăpa de amenințarea plasticului. Nu sunt rare cazurile de păsări moarte având stomacul plin de plastic sau imobilizate în plase ori inele din plastic.

Ingerarea plasticului – comportamentul de hrănire al păsărilor marine le face predispuse la ingerarea materialelor plastice. Plutind pe suprafața apei, acoperite cu alge, materialele plastice de unica folosință, cum ar fi pungile, sticlele sau paiele pentru băut, pot fi ușor confundate cu prada, datorită formei și mirosului. Involuntar, păsările își hrănesc cu plastic puii, care sunt și mai vulnerabili datorită organelor incomplet dezvoltate. În caz de ingerare, rănirile produse de materialele plastice depind de forma acestora. Bucățile de plastic cu margini ascuțite pot duce la moartea prin străpungerea organelor interne. Însă, de cele mai multe ori, hrănirea cu plastic duce le înfometare, deoarece creează senzația de stomac plin, dar fără valoare nutritivă. Efectul toxic al aditivilor din plastic constituie o amenințare în plus.

Imobilizarea în plastic – materialele plastice aruncate în zonele umede pot duce la cazuri de încurcare a păsărilor sau prindere în capcane din plastic. Plasele de pescuit abandonate sunt cel mai comun exemplu în acest sens. Păsările imobilizate în plastic se pot răni, pot dobândi infecții sau pot muri înecate. De cele mai multe ori, păsările prinse în plastic au posibilitățile de mișcare limitate, devenind astfel pradă ușoară pentru alte animale.

lbatros mort cu plastic in interior

Un albatros tânăr mort în Atolul Midway din Oceanul Pacific. | Foto: CHRIS JORDAN / FLICKR

Cum putem preveni și lupta împotriva poluării cu plastic

În fiecare an un milion de păsări marine mor din cauza materialelor plastice abandonate, iar acest număr este în creștere. Cercetările au subliniat urgența acestei chestiuni: nu numai că se estimează faptul că 90% dintre păsările marine ar avea plastic în intestine, dar, la această rată, până în anul 2050 se estimează că 99% dintre păsările marine vor ingera plastic.

Studiile au arătat că proiectele de management al deșeurilor din plastic duc la rezultate doar pe termen scurt. Așadar, doar acțiunile de conștientizare și bunul simț pot domoli „valul gigantic din plastic”.

Reduceți, reutilizați și reciclați – limitați utilizarea de materiale plastice și înlocuiți aceste materiale cu alternative prietenoase cu mediul. Eliminați plasticul într-un mod sustenabil.

Curățați – participați la acțiuni de curățare și îndepărtare a deșeurilor de materiale plastice de-a lungul râurilor sau plajelor.

Răspândiți vestea – sprijiniți acțiunile locale sau globale îndreptate împotriva utilizărilor inutile a materialelor plastice.

Sursa: worldmigratorybirdday.org.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii