Opt beneficii pentru sănătate ale consumului de cafea

publicat de Florin Mitrea
81 vizualizări
Ceașcă de cafea

Aroma grozavă a cafelei poate fi suficientă pentru a ne convinge să o bem în continuare. Cu toate acestea, trebuie să recunoaștem că există și beneficii pentru sănătate asociate cu consumul de cafea.

O ceașcă de cafea ne poate ajuta să trăim mai mult, previne mai multe boli grave și ajută corpul să funcționeze mai bine.

Longevitatea

Studiile arată că băutul cafelei prelungește viața. În decursul a peste 10 ani, oamenii de știință au analizat legătura dintre consumul de cafea și riscul de deces. Ei au luat în considerare variabile cum ar fi stilul de viață, starea de sănătate și consumul de cafea.

Rezultatele au arătat că persoanele care au băut peste patru cești de cafea pe zi au prezentat o reducere cu 64% a riscului de deces comparativ că participanții care au consumat puțină cafea sau deloc. În perioadă următoare, băutorii de cafea cu vârsta de peste 45 de ani au prezentat o reducere de 30% a riscului de deces.

Funcționarea creierului

Cafeaua conține o substanță psihoactivă care blochează neurotransmițătorul adenozină din creier. În consecință, alți neurotransmițători, precum norepinefrina și dopamina, cresc în concentrație. Funcționarea cognitivă crește atunci când bem cafea, împreună cu vigilența, memoria, viteza de reacție, productivitatea și motivația.

Activitatea fizică

Cafeina din cafea pregătește organismul pentru un efort fizic intens, eliberând grăsimile din celule și crescând secreția de adrenalină. Astfel, performanța fizică poate crește cu 12%.

Accelerarea metabolismului

Cafeina ajută oamenii să ardă grăsimile și adesea este un ingredient-cheie în produsele pentru slăbit. Studiile arată că poate crește arderea grăsimilor cu 29% și că poate stimula metabolismul cu 11% la persoanele slabe și cu 10% la persoanele obeze.

Nutrimentele

Cafeaua conține nutrimente esențiale, cum sunt riboflavina, niacina, magneziul, potasiul, manganul și acidul pantotenic. Cantitățile sunt mici, dar aportul crește odată cu fiecare ceașcă de cafea.

Protejarea creierului

Consumul de cafea poate ajuta la evitarea declinului cognitiv asociat cu înaintarea în vârstă. Nu există tratament pentru îmbătrânire, dar consumul de cafea poate ajuta la buna funcționare a creierului. Cercetătorii au ajuns la concluzia că băutorii de cafea prezintă cu risc redus cu 65% de a suferi de demență senilă și boala Alzheimer.

Sănătatea ficatului

Patru cești de cafea pot reduce cu până la 80% riscul de ciroză hepatică. Ciroza determină formarea țesutului cicatricial, înlocuind o parte a țesutului hepatic, și este asociată cu hepatita și boala ficatului gras.

Riscul redus de cancer, boala Parkinson și diabet

Studiile arată că băutorii de cafea prezintă un risc mai redus de a dezvolta diabet de tip 2; fiecare ceașcă de cafea reduce riscul cu 7%. Consumul frecvent de cafea cu cofeină poate reduce riscul de cancer hepatic și de colon. De asemenea, reduce riscul bolii Parkinson cu până la 60%.

Sursa: SciTechDaily

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii