Oceanele lumii vor deveni prea acide pentru a mai susține viața

publicat de Florin Mitrea
11 vizualizări
Oceanele lumii, prea acide pentru a susține viața

Oceanele lumii sunt pe punctul de a deveni prea acide pentru a mai putea susține viața în mod corespunzător sau pentru a mai ajuta la stabilizarea climatului, potrivit unui raport al Potsdam Institute for Climate Research (PIK). Acesta detaliază nouă factori esențiali pentru reglarea capacității planetei de a susține viața, dintre care șase deja au depășit limitele de siguranță în ultimii ani, ca rezultat al activităților umane.

Marjele de siguranță au fost depășite în privința schimbării climatului, pierderii speciilor sălbatice, a habitatelor naturale și a apei dulci și creșterea gradului de poluare, mai ales cu plastic și îngrășăminte chimice utilizate în agricultură. Iar granița acidificării oceanului urmează să fie și ea depășită cât de curând, în principal datorită emisiilor tot mai crescute de dioxid de carbon de la arderea combustibililor fosili (cărbuni, petrol, gaze naturale).

„În timp ce emisiile de dioxid de carbon cresc, o mare parte din acesta se dizolvă în apa mării… făcând oceanele mai acide. Chiar și cu o reducere rapidă a emisiilor, un anumit nivel de acidificare este inevitabil datorită dioxidului de carbon deja emis și timpului necesar oceanului pentru a răspunde. Drept urmare, depășirea limitei de acidificare a oceanelor pare a fi inevitabilă în următorii ani.” – Boris Sakschewski, autor al studiului

Puncte de cotitură

Apele acide afectează coralii, crustaceele și fitoplanctonul care hrănește o multitudine de specii marine. Aceasta înseamnă și că este afectată aprovizionarea cu hrană a miliarde de oameni și este limitată capacitatea oceanului de a absorbi mai mult dioxid de carbon.

Singura limită care nu este pe punctul de a fi depășită este cea care privește starea stratului de ozon al planetei. Chimicalele produse de om am afectat acest scut, ducând la ploi acide, dar refacerea sa a început odată ce aceste substanțe chimice au fost interzise în anul 1987.

O a noua limită, cea referitoare la particulele minuscule din atmosferă, care pot provoca boli cardiace și pulmonare, este aproape de punctul de siguranță. Însă cercetătorii spun că acest risc arată semne de reducere ușoară datorită eforturilor depuse de mai multe țări pentru a îmbunătăți calitatea aerului, prin interzicerea poluanților emiși de motoarele cu ardere internă ale autovehiculelor. Totuși, concentrațiile acestor particule ar putea crește în țările în curs de industrializare.

Depășirea acestor puncte de cotitură va avea consecințe catastrofale și ireversibile pentru miliarde de locuitori ai planetei și pentru generațiile viitoare. Toate cele nouă limite planetare sunt interconectate, deci depășirea unei dintre ele poate duce la destabilizarea întregului sistem al vieții de pe Pământ.

Sursa: Science Alert

Din aceeași categorie

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign